Hari ni dah masuk minggu terakhir Ramadhan 2017. Sekejap aje masa berlalu.
Rasanya, pejam celik pejam celik sekali lagi, ada rezeki, kita bertemu Ramadhan 2018 pula.
Kali ni saya nak kongsikan resipi sedikit rare tapi menarik kepada semua.
Karkade @ karkadeh @ tokmiyah adalah nama berlainan bagi bunga merah kering dalam gambar di atas. Saya diperkenalkan oleh karkade ini oleh Puan Roza Roslan dalam FBnya dan Alhamdulillah dapat merasanya bila diberikan sedikit masa pesta buku.
Dan bila anak saudara yang belajar di Mesir balik bercuti ke Malaysia baru ni, saya pesan padanya supaya mencari bunga ini agar boleh dibuat minuman atau agar-agar. Alhamdulillah, 1/2 kilo anak saudara bawa balik bunga ni.
Jika ada yang berminat nak cuba, boleh whatsapp saya di 013-6786571 (Rina) untuk cuba bunga original dari Mesir ini. Saya cuma dapat jual RM10 untuk 30gm + caj pos laju. Ini pun dah tinggal 3/4 sebab berikan pada keluarga dan jiran mama.
Jika ada anda beli bunga ini di mana-mana, boleh aje cuba resipi air & agar-agar ini.
Air Karkade
Bahan-bahan:
1. 1 liter air
2. 1 sudu besar karkade kering, basuh bersih
3. 1 1/2 cawan gula pasir
4. 1 bunga cengkih (jika tak letak pun tak apa)
Penyediaan:
1. Rebus karkade yang kering tadi dalam 10-15 minit sehingga karkade lembut. Masak pada api sederhana.
2. Setelah agak lembut, masukkan gula dan bunga cengkih. Kacau perlahan-lahan. Setelah menggelegak, tutup api. Siap.
Boleh dinikmati suam atau sejuk (masukkan aje kiub ais dalam cawan)
Agar-agar Karkade
Bahan-bahan:
1. 1 liter air
2. 1 sudu besar karkade kering, basuh bersih
3. 1 1/2 cawan gula pasir
4. 1 biji telur saiz A atau B, pecahkan dan kacau dalam mangkuk kecil (seperti buat telur dadar)
5. 200ml santan kotak
6. 2 pek agar-agar panjang / 2 pek agar-agar serbuk
Penyediaan:
1. Rebus karkade yang kering tadi dalam 10-15 minit sehingga karkade lembut. Masak pada api sederhana.
2. Setelah agak lembut, masukkan agar-agar dan kacau. Biarkan agar-agar mencair.
3. Masukkan gula pasir, telur dan santan. kacau semua bahan perlahan-lahan dalam periuk. Saat mendidih berhenti kacau dan kecilkan api dapur. Biarkan ia membentuk sedikit lumut dan perlahan-lahan masukkan dalam bekas untuk letak agar-agar. Biarkan seketika sehingga sejuk dan kemudiannya boleh letakkan dalam peti sejuk. Dalam sejam dah boleh potong. InsyaAllah...
Happy cooking
2. 1 sudu besar karkade kering, basuh bersih
3. 1 1/2 cawan gula pasir
4. 1 biji telur saiz A atau B, pecahkan dan kacau dalam mangkuk kecil (seperti buat telur dadar)
5. 200ml santan kotak
6. 2 pek agar-agar panjang / 2 pek agar-agar serbuk
Penyediaan:
1. Rebus karkade yang kering tadi dalam 10-15 minit sehingga karkade lembut. Masak pada api sederhana.
2. Setelah agak lembut, masukkan agar-agar dan kacau. Biarkan agar-agar mencair.
3. Masukkan gula pasir, telur dan santan. kacau semua bahan perlahan-lahan dalam periuk. Saat mendidih berhenti kacau dan kecilkan api dapur. Biarkan ia membentuk sedikit lumut dan perlahan-lahan masukkan dalam bekas untuk letak agar-agar. Biarkan seketika sehingga sejuk dan kemudiannya boleh letakkan dalam peti sejuk. Dalam sejam dah boleh potong. InsyaAllah...
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan