Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Ahad, 22 Januari 2017

Sotong Celup Tepung yang tak meletop-letop bila digoreng

Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Sotong goreng tepung ni memang feveret saya bila masa belajar dulu. Sementelah masa tu tak berapa pandai masak dan harga sotong masa tu murah lagi, maka ianya sering dibuat. Tapi masa tu saya guna tepung instant yang ada dibeli di sebuah kedai di Ampang. Bertabah betul saya time tu nak masak. Asyik meletup-letup aje sotong tu bila digoreng. Memang sudip panjang standby aje dan kadar nak melarikan diri dari letupan sotong memang kerap.

Dan setelah hampir 12 tahun tak buat, tetiba saya teringin nak makan, Maka, saya godek le pak google, dan akhirnya saya cuba salah satu resipi yang ada. Alhamdulillah, kadar letupan sotong tu bila dalam kuali dapat dikurang. Lega hati akak deknon... :)

So, here are the ingredients to make Sotong Goreng Tepung yang kadar letupannya amatlah kurang :)

Bahan-bahan:
1. 10 ekor sotong saiz sederhana besar.
2. 1 1/2 cawan kecil tepung gandum
3. 1/2 cawan kecil tepung jagung
4. 5 sudu besar tepung beras
5. Garam secukup rasa
6. Serbuk lada sulah suka hati nak taruk banyak or sikit
7. Serbuk lada hitam suka hati nak taruk banyak mana
8. 1 sudu kecil serbuk kunyit secukupnya
9. 1 biji telur pada suhu bilik. Kocok
10. Garam secukup rasa
11. Minyak untuk menggoreng

Penyediaan:
1. Bersihkan sotong dan hiris kasar. Toskan.
2. Campurkan semua bahan kecuali telur dan sotong.
3. Panaskan minyak dengan api sederhana.
4. Ambil sekeping sotong dan gaulkannya ke dalam adunan tepung sebentar kemudian salut dengan telur dan sadurkan kembali dengan adunan tepung. Masukkan dalam minyak panas.
5. Goreng hirisan sotong lain seperti tadi tapi jangan goreng banyak sangat dalam satu-satu masa. Goreng 5-6 hirisan sotong sahaja. Ini bagi memastikan sotong masak sekata, tidak menyerap minyak sangat dan warnanya cantik (akak pernah dapat sotong goreng tepung macam cekodok warnanya k. Sakit hati akak)
6. Bila warna sudah keemasan, angkat dan toskan atas tisu atau jaring. Siap.

Happy cooking 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...