Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Sabtu, 21 Januari 2017

Gado-gado atau Pecal yang sihat


Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua.

Gado-gado or pecal, resipi ini saya lihat di Instagram Che Mat sungguhnya menggoda selera saya. Entah kenapa mood rajin saya pun sampai. So, inilah hasilnya. Alhamdulillah... menjadi juga 1st time saya membuatnya :)
Che mat, tq untuk resipi yang best & gambar yang mampu membuatkan saya ter'rajin'.

Bahan-bahan kuah kacang:
1. 1 1/2 cawan kacang tanah tumbuk (goreng dulu tanpa minyak, buang kulit dan tumbuk atau kisar)
2. 1/3 cawan jus asam jawa
3. 4 camca besar gula melaka yang dihiris halus
4. 2 cawan air (kot rasa kurang, tambahkan sikit)
5. 1 cawan santan
6. 1 helai daun limau purut
7. Garam secukup rasa
8. Gula jika perlu

Bahan-bahan kisar halus untuk kuah:
1. 10 biji bawang merah
2. 2 ulas bawang putih
3. 3 batang serai, hiris
4. 1 genggam udang kering, rendam dalam air panas 10 minit dan toskan
5. 1/2 inci lengkuas
6. 15 tangkai cili kering, buang biji dan rendam dalam air panas 10 minit dan toskan
7. 1 inci kunyit hidup

Bahan-bahan gado-gado / pecal:
1. 3 biji kentang, kupas dan rendam
2. 2 keping tempe dipotong kiub. Gaul sedikit dengan garam dan serbuk kunyit.
3. 5 biji telur
4. 10 tangkai kacang panjang. dikerat pendek
5. 1/2 biji kubis bulat saiz kecil, hiris kasar
6. 2 keping tauhu
7. 1 biji timun / timun jepun


Penyediaan kuah:
1. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan). 
2. Tumis bahan2 kisar halus hingga harum, guna api kecil dan kacau sentiasa. 
3. Masak hingga naik minyak. Tuang air, kacau dan biarkan mendidih. 
4. Masukkan kacang tanah tumbuk, daun limau purut, kacau dan biarkan mendidih. 
5. Tambah jus asam jawa, gula melaka dan santan. Kacau hingga rata dan masak dengan api sederhana hingga kuah pekat sedikit. 
6. Perasakan dengan garam secukupnya dan jika perlu masukkan sedikit lagi gula. Masak seketika dan tutup api.

Penyediaan gado-gado / pecal:
1. Tauhu dan tempe digoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. 
2. Kacang panjang dan kobis dicelur berasingan dalam air mendidih yang ditambah sedikit garam. Celur hingga lembut dan toskan. 
3. Kentang direbus hingga empuk, sejukkan dan potong kiub. 
4. Telur direbus, kupas dan belah dua setiap sebiji. Jika nak telur yang anda rebus itu senang dikopek atau orang panggil silky smooth, letakkan sedikit garam dalam air rebusan telur tu. 
5. Timun dicuci, dan hiris nipis. 
6. Susun bahan-bahan ini di dalam pinggan besar atau bekas besar ikut cara anda.

Happy cooking 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...