Assalammualaikum & Salam Sejahtera.Seumur hidup saya, tak pernah le masak rendang daging sorang-sorang. Selalunya akan jadi sous chef untuk Hajah Inon & Hajah Jaliah. Dan kali ni, saya cuba masak sendiri guna resipi dari @aziekitchen . Alhamdulillah jadi & sedap. Rudy siap ratah-ratah lagi.
Ini bahannya untuk 700g daging.
Bahan:
700gm daging dihiris lawan urat
1 kotak kecil santan (kara)
1.5 liter air
2 batang serai diketuk
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit dihiris halus
2 keping asam keping
1 sudu besar garam
90 gram gula Melaka
½ cawan minyak masak
Bahan kisar:
2 biji bawang besar
2 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
7 tangkai cili padi
Penyediaan:
1. Panaskan minyak & tumis bahan kisar, cili kisar & serai hingga naik bau. Masukkan daging & masak seketika sebelum masukkan air. Masak guna api sederhana & kacau sekali sekala.
2. Apabila air hampir mengering & daging dah lembut, masukkan santan, asam keping, garam & gula.
3. Bila hampir kering, masukkan kerisik. Kacau hingga mesra. Setelah rendang mengering mengikut tahap disukai, masukkan daun kunyit yang telah dihiris halus. Kacau & tutup api. Siap untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan