Assalammualaikum & Salam Sejahtera.Esok lusa, tulat boleh le cuba masak. Sedap. Nak lagi best, letak dengan perahan limau nipis & sambal. Pergh!!
Bahan:
3 pek maggi ayam
1 cawan isi kerang
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 cawan cili padi hijau
3 batang cili hijau besar
2 biji limau nipis (ambil jusnya)
1 batang saderi dihiris serong
1 biji tomato dipotong 6
2 biji telur
Sedikit minyak untuk menumis
1. Rebus maggi 2 minit sahaja. Angkat & toskan. Ketepi. Kisar/tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi hijau & cili hijau besar.
2. Panaskan kuali & minyak. Tumis bahan kisar tadi. Masak hingga naik bau & sedikit garing. Kemudian, masukkan perencah maggi. Kacau.
3. Masukkan perahan jus limau. Kacau seketika & masukkan pula kerang. Masak sebentar. Masukkan batang saderi. Kacau & ketepikan sikit. Masukkan pula telur. Masak sambil pecah-pecahkan telur agar tidak berketul.
4. Masukkan maggi. Gaul mesra & akhir sekali masukkan tomato. Kacau seketika & siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan