Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Sambal sotong kembang yang buat nasi makan bertambah-tambah


Assalammualaikum & salam sejahtera. Kali ni saya nak kongsi resipi sambal sotong kembang kegemaran saya, abah dan ayah mertua. Kami kalau jumpa lauk ni kat kedai makan atau kenduri, tangan tu akan ringan aje mencapai (tak selalu tapi kalau pi 10 kedai makan, 2 kali mesti ada senduk). Jadinya, kali ni saya kongsikan resipi feveret kami untuk anda cuba. Mana tahu, kot kena dengan selera tekak ke. Sambal sotong ni kalau nak rasa nikmat memakannya, kena makan dengan nasi lemak atau nasi putih. Kalau nasi minyak ke, nasi briyani ke, nasi tomato ke, rasa dia macam tak me'nyengat'.


Bahan sambal sotong kembang: 25 tangkai cili kering digunting dua dan masak dalam air mendidih dalam masa 5-7 minit. Tapis. 3 bawang besar dipotong 4 1 liter air 1 1/2 cawan minyak masak 1/2 cawan air asam jawa 4-5 sudu gula (secukup rasa) 2-3 sudu kecil garam (secukup rasa) 1 cawan ikan bilis (direndam 2 minit dan toskan) 1 biji bawang besar dihiris bulat (masuk ketika sambal hampir masak) 1 ekor sotong kembang dipotong ikut saiz kegemaran
Penyediaan: 1. Rebus sotong kembang yang dipotong ke dalam air yang mendidih pada api sederhana. Rebus lebih kurang dalam 10-15 minit. Sampai sotong tu anda rasa lembut dan boleh dikunyah. Setelah lembut, toskan dan letak ke tepi sebentar.
2. Panaskan minyak dalam kuali pada api sederhana. Kisar halus cili kering & bawang besar dengan 300ml air dahulu. Masukkan bahan kisar ke dalam minyak panas. Kacau dan tambahkan baki 700ml air ke dalamnya. Biarkan cili masak dan kacau sekali sekala. 3. Bila sambal kelihatan hampir masak atau gelap sedikit (jika masih merah, tambahkan air dalam 1-2 cawan dan biarkan cili betul-betul masak), masukkan air asam. Kacau dan masak dalam 3-5 minit. 4. Masukkan gula dan garam. Kacau seketika dan bila sambal kelihatan sedikit kering, masukkan sotong dan sedikit hirisan bawang besar. Gaul sehingga mesra dan rasa. Jika tak cukup rasa masin atau sedikit manis, tambahkan garam atau gula. Jika dah puas hati, tutup api dan siap untuk dihidangkan sambal sotong kembang kita ini dengan hidangan lain yang dimasak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Pelengkap Kegembiraan: Jurnal Kesyukuran

Pelengkap Kegembiraan: Jurnal Kesyukuran
Singkirkan rasa sedih, kecewa dan prasangka kepada rasa bersyukur dan bahagia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...