Assalammualaikum dan salam sejahtera. Menu rendang kerang ni mampu buat kita berselera makan bila sekali dengan nasi lemak atau nasi putih. Dia punya aura, buat orang yang sedang makan tak pandang kiri kanan dalam beberapa suap. Ralit menikmatinya.
Menu rendang kerang ni saya tahu bila kahwin dengan famili suami. Mereka suka betul makan menu yang heavy gini bila datang majlis atau hari tertentu. Maka, bila suami dah suka makan, kita belajarlah masak. Perut siapa lagi kita nak gembirakan kalau bukan famili sendiri kan.
Rendang kerang ni cepat sikit masak berbanding jika masak rendang daging, ayam ataupun itik. Cuma jangan terlalu lama masak atas api. Ditakuti kerang kita jadi liat. Bila makan nanti, rasa macam kunyah gula-gula getah pulak.
Ini resipi rendang kerang saya kongsikan. Moga bermanfaat.
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang serai
1/2 cawan air
Bahan bahan:
1kg isi kerang
200 ml santan
1 serai diketuk
1 sudu besar cili kisar
1 keping asam keping
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula Melaka / gulau anau
1/2 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit
Bahan bahan:
1kg isi kerang
200 ml santan
1 serai diketuk
1 sudu besar cili kisar
1 keping asam keping
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula Melaka / gulau anau
1/2 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit
1/2 helai daun kunyit dihiris
3/4 cawan minyak masak
Penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, cili kisar dan serai hingga naik bau. Kacau sehingga mendidih dan terbit minyak. Masukkan 1/2 cawan air dan masak sebentar. Kacau sekali sekala. 2. Apabila kuah sedikit pekat, masukkan asam keping dan santan. Masak sebentar guna api sederhana & kacau kuah.
2. Apabila air hampir mengering, masukkan kerisik dan gula melaka. Kacau sebentar dan masukkan pula isi kerang. Kacau hingga kerang masak. Lebih kurang dalam 5-7 minit. Rasa sedikit dan jika tawar, tambahkan sedikit garam dan gula jika perlu. Kacau sebentar dan bolehlah tutup api. Hidangkan rendang kerang kita dalam mangkuk dan taburkan dengan hirisan daun kunyit. Siap untuk dinikmati.
3. Bila hampir kering, masukkan kerisik. Kacau hingga mesra. Setelah rendang mengering mengikut tahap disukai, masukkan daun kunyit yang telah dihiris halus. Kacau & tutup api.
2. Apabila air hampir mengering, masukkan kerisik dan gula melaka. Kacau sebentar dan masukkan pula isi kerang. Kacau hingga kerang masak. Lebih kurang dalam 5-7 minit. Rasa sedikit dan jika tawar, tambahkan sedikit garam dan gula jika perlu. Kacau sebentar dan bolehlah tutup api. Hidangkan rendang kerang kita dalam mangkuk dan taburkan dengan hirisan daun kunyit. Siap untuk dinikmati.
3. Bila hampir kering, masukkan kerisik. Kacau hingga mesra. Setelah rendang mengering mengikut tahap disukai, masukkan daun kunyit yang telah dihiris halus. Kacau & tutup api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan