Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Tomyam, mostly kita orang Asia Tenggara memang suka.
Sesuai dimakan dengan nasi, bihun mahupun begitu sahaja.
Untuk sayurnya, anda boleh letak apa sahaja yang anda suka. Batang saderi, lobak merah, putih jagung, tomato, cendawan, kubis bunga atau apa sahaja. Yang penting, anda suka.
Bahan:
3 keping dada ayam dipotong dadu isinya
1 batang lobak merah dihiris
1/2 jambak bunga kubis dipotong ikut suka
4 helai daun limau purut
3 batang serai diketuk
10 biji cili padi belah 2 tidak putus
1 biji bawang besar dihiris bulat
1 inci lengkuas, hiris nipis
3 biji limau nipis ambil jusnya
1 pek kecil pes tomyam pilihan anda
1 kiub tomyam Maggi
1 biji tomato dipotong 6
Gula & garam secukup rasa
Air
3 keping dada ayam dipotong dadu isinya
1 batang lobak merah dihiris
1/2 jambak bunga kubis dipotong ikut suka
4 helai daun limau purut
3 batang serai diketuk
10 biji cili padi belah 2 tidak putus
1 biji bawang besar dihiris bulat
1 inci lengkuas, hiris nipis
3 biji limau nipis ambil jusnya
1 pek kecil pes tomyam pilihan anda
1 kiub tomyam Maggi
1 biji tomato dipotong 6
Gula & garam secukup rasa
Air
Bahan kisar halus:
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 biji cili merah
1 biji tomato yang ranum
Penyediaan:
1. Panaskan 1 senduk minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar halus & serai hingga naik bau.
2. Masukkan 1 liter air. Kacau & biarkan sehingga mendidih. Kemudian, letak pes tomyam & lengkuas. Masak seketika.
3. Selepas itu, masukkan lobak merah & ayam. Bila ayam sudab Biarkah bertukar warna & air mendidih, letakkan pula daun limau purut, cili padi, bunga kobis & bawang besar. Kacau & masak hingga ayam lembut & sayur sedikit lembut.
4. Masuk pula sedikit gula. Tuang jus limau nipis, kacau rata & masukkan garam sesedap rasa. Masak sebentar hingga mendidih & siap.
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 biji cili merah
1 biji tomato yang ranum
Penyediaan:
1. Panaskan 1 senduk minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar halus & serai hingga naik bau.
2. Masukkan 1 liter air. Kacau & biarkan sehingga mendidih. Kemudian, letak pes tomyam & lengkuas. Masak seketika.
3. Selepas itu, masukkan lobak merah & ayam. Bila ayam sudab Biarkah bertukar warna & air mendidih, letakkan pula daun limau purut, cili padi, bunga kobis & bawang besar. Kacau & masak hingga ayam lembut & sayur sedikit lembut.
4. Masuk pula sedikit gula. Tuang jus limau nipis, kacau rata & masukkan garam sesedap rasa. Masak sebentar hingga mendidih & siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan