Assalammualaikum dan salam sejahtera. Gulai pucuk paku dengan ikan tenggiri, one of my favourite gulai. Ada ikan, ada sayur dan berkuah. Bila makan dengan nasi, dapat tambah kicap dan popodam skit, dah sedap. Alhamdulillah. Try lah. Mungkin afa family anda suka.
2 ikat sayur pucuk paku
1 kotak santan (250ml)
5 keping ekor ikan tenggiri siap digoreng
2 ulas bawang merah
7 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
2 batang serai dititik
2 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa
Penyediaan:
1. Bersihkan pucuk paku & potong bahagian daun & batang yang lembut sahaja.
2. Kisar halus bawang merah , cili api & kunyit dengan sedikit air. Ketepikan.
3. Masukkan minyak masak dalam kuali yang panas. Tumis bahan kisar halus ke dalam periuk. Masak di atas api perlahan & kacau sehingga kuah mendidih. Masukkan serai dan masak lebih kurang 5 minit.
4. Kemudian masukkan santan dan kacau. Masak hingga mendidih.
garam secukup rasa
Penyediaan:
1. Bersihkan pucuk paku & potong bahagian daun & batang yang lembut sahaja.
2. Kisar halus bawang merah , cili api & kunyit dengan sedikit air. Ketepikan.
3. Masukkan minyak masak dalam kuali yang panas. Tumis bahan kisar halus ke dalam periuk. Masak di atas api perlahan & kacau sehingga kuah mendidih. Masukkan serai dan masak lebih kurang 5 minit.
4. Kemudian masukkan santan dan kacau. Masak hingga mendidih.
5. Selepas itu, masukkan pucuk paku & ikan tenggiri sehingga pucuk paku lembut sepenuhnya. Perasakan dengan sedikit garam.Kacau sebentar & tutup api. Siap gulai pucuk paku dengan ikan tenggiri.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan