Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
Rabu, 30 November 2022
Mi rebus gaya Johor yang sedap
Ni semua gara-gara rancangan best in the world kat YouTube. Dok tayang macam-macam jenis mi best di Malaysia, jadinya, ngetestlah buat menu ni.
Alhamdulillah sedap sangat resipi @matgebu yang ambil di web tiffinbiru.
Ini resipinya. Tapi saya letak ayam seketul-seketul dalam tu sebab tak berapa nak rajin 😁
Bahan:
3 biji keledek oren yang telah direbus & dilecek
2 cawan kentang yang telah direbus & dilecek
1 liter air rebusan daging (guna kiub pati daging maggi je)
1 sudu besar tepung jagung*
1/2 cawan air*(*disatukan dan kacau rata)
Garam dan gula secukup rasa
Air panas secukupnya
1/3 cawan minyak masak
Bahan kisar halus:
1 genggam udang kering, cuci & rendam dalam air panas
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
12 tangkai cili kering & rendam dalam air panas, toskan
Bahan tepung rangup:
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar udang kering, rendam 10 minit & toskan
1 cawan air
1 sudu kecil garam
1/2 camca teh serbuk kunyit
Bahan lain:
2 pek mi kuning, dibasuh & dicelur sebentar
2 keping tauhu digoreng & dihiris
1 genggam taugeh
6 biji telur rebus
5 biji limau kasturi
Hirisan cili merah, hijau & daun bawang
Penyediaan:
1. UNTUK KUAH MI REBUS :- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis lengkuas & bahan kisar hingga wangi & naik minyak. Masukkan air rebusan daging. Kacau rata & biarkan mendidih. Tambah keledek & kentang yang dilecek tadi. Kacau rata & masak hingga menggelegak. Tambah air panas jika perlu. Perasakan dengan garam & juga gula. Kacau & masak sekejap. Masukkan bancuhan tepung jagung, kacau rata & masak hingga kuah pekat.
UNTUK TEPUNG RANGUP :- Masukkan udang kering ke dalam pengisar, tuang air & kisar halus. Masukkan tepung beras, garam & serbuk kunyit, kisar lagi hingga semua sebati. Panaskan minyak untuk goreng terendam, pastikan minyak betul2 panas. Gunakan senduk, cedok bancuhan tepung rangup tadi & curahkan ke dalam minyak panas. Kacau dengan sudip yang jarang. Masak dengan api sederhana hingga tepung garing, angkat & toskan. Letak atas tisu & biarkan minyak terserap. Buat hingga selesai.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan