Bila dapat makan laksa sarawak yang sedap kat Sarawak sendiri, memang puas hati. Dan bila balik semenanjung, haruslah cuba masak untuk family pulak kan. Dan inilah hasilnya. Alhamdulillah adik n mak saya suka. Nak mudahkan masak, pastikan beli pes laksa sarawak. Sebab bahan2 dalam pes memang dah menjimatkan masa & cukup rempahnya. Ini resipinya. Boleh cuba.
Bahan:
1 bungkus mihun dicelur & toskan
300 g pes laksa sarawak
15-20 ekor udang saiz sederhana dikupas (jangan buang kepala udang tu. Nak guna masa rebus), cuci & masak tanpa minyak atas kuali.
4 ketul ayam
2 liter air (1 liter untuk rebus & 1 liter untuk masak pes)
400ml santan
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Sampingan:
4 biji telur, dibuat dadar nipis, gulung & hiris halus
250g taugeh dicelur & ditoskan
1 ikat bakchoy dikerat kasar & dicelur
1 pek fishcake & fishball dicelur & toskan
Belahan limau kasturi
Penyediaan:
1. Rebus ayam & kepala udang dengan 1 liter air sehingga ayam lembut. Toskan air rebusan dalam periuk lebih besar & ketepikan ayam untuk disiat. Letakkan periuk air rebusan tadi atas dapur & masak hingga menggelegak. Setelah menggelegak, masukkan pes laksa sarawak & masak pada api sederhana selama 1/2 jam.
2. Selepas itu masukkan santan & kacau hingga mendidik. Jika mahu pekat, boleh tambah santan 100ml lagi. Jika nak cair, tambah air sedikit. Perasakan dengan garam & gula. Siap.
3. Cara penyediaan dalam mangkuk mi pula, letakkan bihun dalam mangkuk. Letakkan udang, fishball, fishcake, hirisan telur dadar, taugeh, bakchoy & hirisan ayam keliling bihun. Letakkan sesudu sambal & setengah biji limau kasturi di tengah bihun. Tuangkan kuah laksa sarawak di dalam mangkuk. Siap untuk dimakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan