Acar tumis bila makan dengan briyani, memang best 👍👍
Acar tumis ni bahannya mudah dapat, murah dan bila dah makan dengan nasi briyani, boleh mampu ngulang sekali lagi makan.
Bahan:
1 batang timun dibuang biji & potong memanjang
1 batang lobak merah dihiris memanjang
1 tangkai cili merah buang biji & hiris
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kari daging
2 inci hali dihiris memanjang
2 sudu besar cuka
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil biji sawi
3 sudu besar minyak masak
Garam & gula secukup rasa
Bahan kisar:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumis halia & kacau seketika.
2. Masukkan bahan kisar, rempah kari d& serbuk kunyit tumis hingga kekuningan.
3. Seterusnya masukkan bawang merah & bawang putih (biarkan sebiji-sebiji), timun, lobak merah, cili merah, kacau rata.
4. Kemudian tambahkan cuka, garam, gula & biji sawi secukupnya.
5. Jika perlu tambah air, tambahkan sedikit sahaja. Gaul rata, angkat & sedia dihidang acar tumis di meja makan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan