Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Lama sangat tak update personal blog ni. Saya ada masuk kelas untuk belajar bisnes. Jadinya kekangan nak memasak, ambil gambar & update dalam blog ni terpaksa diperlahankan sikit. Ini pun saya copy paste aje dari IG personal saya 😁
Menu ni simple je. Gulai lemak udang dengan kacang buncis.Dek kerana menu ni ada udang & ada sayur, senang skit masak. Jimat masa. Ini resipinya.
Bahan:
1/2kg udang yang dibuang kepala & kulitnya
7-8 tangkai kacang buncis dipotong serong
1 batang serai, diketuk
1 helai daun kunyit, disiat
250ml santan
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
2 sudu besar minyak masak
Bahan kisar halus:
1/2 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup
2 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
1 cawan air
Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Setelah panas, masukkan bahan kisar halus ke dalam periuk bersama serai yang diketuk dan santan cair (2 sudu besar santan pekat + 1 cawan air). Kacau rata dan masak hingga mendidih.
2. Masukkan kacang buncis. Masak seketika & masukkan udang, kacau rata dan masak hingga udang berubah warna dan nanas lembut. Masukkan daun kunyit dan tuang pati santan. Kacau hingga mendidih.
3. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biarkan mendidih dengan api kecil dan kacau untuk elakkan santan pecah. Masak sebentar & tutup api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan