Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Moist butter cake yang sedap.
Akhirnya kek saya buat tak bantat kejadiannya lagi. Alhamdulillah...
Saya & kek bantat tak dapat dipisahkan. Kalau tak bantat, hangit. Memang tragis betul nak dapatkan kek yang diidam.
Tapi kali ni, entah kenapa teringin sangat nak makan & buat, godek punya godek, jumpa resipi butter cake ni. Teringat mama & am yang suka kek ni. Makanya, saya cuba juga. Jadi... Yeah...
Rudy kata, "Ni namanya kek PKP. Tak bantat, tak kecut. Sedang-sedang tingginya."
Jom cuba. Kot anda jenis seperti saya, hopefully menjadi juga.
Bahan:
250 gram mentega (saya guna brand Anchor)
250 gram tepung naik sendiri (tepung gandum 1 1/4 cawan + 1/2 sudu kecil baking powder+ 1/4 sudu kecil garam)
180 gram gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar
Bahan:
250 gram mentega (saya guna brand Anchor)
250 gram tepung naik sendiri (tepung gandum 1 1/4 cawan + 1/2 sudu kecil baking powder+ 1/4 sudu kecil garam)
180 gram gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar
1. Panaskan oven pada suhu 170°c.
2. Dalam satu mangkuk, pukul mentega & gula hingga kembang, gebu & bertukar warna cerah. Masukkan telur sebiji demi sebiji berselang-seli dengan tepung. Pukul hingga mesra. Kemudian, masukkan susu segar & pukul hingga sebati. Just guna low speed.
3. Masukkan dalam loyang segi empat tepat yang saiz sederhana (bahan tak banyak sangat) & telah disapu mentega & disadur tepung / baking sheet. Bakar selama 35-40 minit atau sehingga masak. Setelah masak, keluarkan dari oven & biarkan ia sejuk seketika sebelum dikeluarkan & dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan