Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Jumaat, 29 November 2019

Sambal Daging, sekali cuba nak ratah lagi


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

1st time dalam sejarah hidup, saya dapat masak sendiri sambal ni. Dari start potong daging sampai le settle semua. Kalau di Ampang, selalunya mama yg masak, anaknya jadi sous chef aje.

Alhamdulillah sedap & dagingnya empuk. Jika nak sederhana pedas, gula cili kering kerinting & yang lurus berkilat tu 50-50. Kalau nak pedas, of course lah ambil semua cili lurus berkilat. Baru kaw rasanya.

Bahan:
600-700gm daging dihiris nipis & direbus selama 20 minit. Toskan.
26 tangkai cili kering digunting dua & masak dalam air mendidih dalam masa 5-7 minit. Tapis.
2 biji bawang besar dipotong 4
2 batang serai (1 untuk blend & 1 untuk letak dalam kuah)
1 liter air
1 cawan minyak masak
1/3 cawan air asam jawa
3-4 sudu besar sos tomato
5-6 sudu gula (secukup rasa)
2-3 sudu kecil garam (secukup rasa)
1 batang lobak merah potong suku suku
1 cawan kacang peas dalam tin .

Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali pada api sederhana.
2. Kisar halus cili kering, bawang besar & 1 batang serai dengan 300ml air dahulu. Masukkan bahan kisar ke dalam minyak panas. Kacau dan tambahkan baki 700ml air ke dalamnya. Biarkan cili masak sekejap.
3. Masukkan daging. Kacau sesekali. Kemudian, masukkan lobak merah. Masak lebih kurang 8-10 minit untuk empukkan sedikit lobak.
4. Bila sambal kelihatan hampir masak atau gelap sedikit, masukkan air asam. Kacau & masak dalam 3-5 minit. Masukkan pula sos tomato. Kacau.
5. Masukkan gula & garam. Kacau seketika & kemudian masukkan kacang peas. Gaul sehingga mesra dan rasa. Jika tak cukup rasa masin atau sedikit manis, tambahkan gula dan garam lagi. Jika dah puas hati, tutup api & siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...