Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua.
Musim jagung datang lagi.
Rezeki kali ni dapat buat jemput-jemput jagung.
Jemput-jemput jagung ni sedap dimakan begitu sahaja atau cicah aje dengan sos kegemaran anda atau cicah aje dengan sambal bilis or sardin. Sedapp...
1st time makan jemput-jemput ni masa belajar di Kelantan. Not bad at all the taste (masa tu mmg tak pandai masak, so semuanya orait aje di tekak).
Bahan-bahan:
2 tongkol jagung diambil buahnya (guna pisau)
1 tangki cili merah dihiris
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 biji telur
3 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil garam
1/4 baking powder
2 1/2 cawan air (jika adunan pekat, letak air sedikit demi sedikit untuk dapatkan adunan yang sederhana pekat)
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Masukkan jagung, cili, bawang dalam satu bekas. Gaul.
2. Masukkan pula tepung, garam, baking powder, telur & air. Gaul hingga mesra. Tambah air jika adunan pekat atau tambah tepung sedikit jika adunan cair
3. Biarkan adunan mesra dalam 2-3 minit. Panaskan kuali & goreng sejemput demi sejemput sehingga warnanya kekuningan. Angkat dan toskan. Siap
2 tongkol jagung diambil buahnya (guna pisau)
1 tangki cili merah dihiris
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 biji telur
3 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil garam
1/4 baking powder
2 1/2 cawan air (jika adunan pekat, letak air sedikit demi sedikit untuk dapatkan adunan yang sederhana pekat)
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Masukkan jagung, cili, bawang dalam satu bekas. Gaul.
2. Masukkan pula tepung, garam, baking powder, telur & air. Gaul hingga mesra. Tambah air jika adunan pekat atau tambah tepung sedikit jika adunan cair
3. Biarkan adunan mesra dalam 2-3 minit. Panaskan kuali & goreng sejemput demi sejemput sehingga warnanya kekuningan. Angkat dan toskan. Siap
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan