Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Manisan atau dessert yang antaranya saya suka. Enak dimakan di kala ia sejuk dan di kala kita rasa stress. I really meant it. You just try it.
So, here are the recipe for this marvellous dessert. Anda cuba, dan anda pasti suka. InsyaAllah.
Bahan-bahan:
1. 1 cawan sagu
2. 2 ketul besar gula melaka (dalam 500gm)
3. 1 cawan air
4. 1 helai daun pandan. Bersiha & simpulkan ia.
5. 1 sudu besar gula pasir
6. 200ml santan kelapa
7. 100ml air untuk dimasak dengan santan
8. 1/4 sudu kecil garam
9. Bekas untuk mengisi sagu (apa sahaja yang anda ada)
Penyediaan:
1. 1 cawan sagu. Basuh dan rebus pada api sederhana sehingga sagu masak. Masukkan dalam cawan atau bekas kecil (jika nak makan dalam mangkuk). Letakkan dalam fridge selama 1 jam.
2. Masak 2 ketul gula melaka dengan secawan air & sehelai daun pandan. Jika nak rasa manis sikit, letakkan sesudu besar gula pasir. Masak sehingga gula melaka sedikit pekat & tutup api. Rehatkan sehingga gula sejuk.
3. 200ml santan kelapa + 100ml air dimasak pada api kecil. Letakkan suku sudu kecil garam. Kacau sehingga santan masak & tutup api. Ketepikan.
4. Bila ingin makan, letakkan seperti di dalam gambar ya
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan