Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Rabu, 5 Disember 2012

Lempeng pisang berkelapa, old time favourite...


Sebenarnya dah lama saya masak lempeng pisang berkelapa ni cuma sekarang baru berkesempatan masuk dalam blog. Makcik busy busy nak oi...

Exactly, lempeng ni requested by my father in law. Saya nak buat kuih lepat pisang. Tiba-tiba ayah mertuaku cerita pulak akan kesedapan lempeng pisang taruk kelapa yang arwah ibunya buat dahulu. Dua kali pulak dia bercerita. Tu petanda tu soh buat. Hehehe...

Akhirnya, tercapai le rezeki dia dan saya nak makan lempeng n lepat pisang.

Meh sini saya kongsikan resipi lempeng pisang berkelapa pada anda semua. Cuba anda masakkan untuk ibu bapa atau mertua, sure ada kenangan yang menggamit mereka... :)

Bahan-bahan:
1. 5-6 biji pisang emas. Dilenyek.
2. 3 sudu besar gula
3. 1/2 kecil garam
4. 1 1/2 cawan tepung gandum
5. 1 1/2 cawan kelapa parut. Yang putih tau.
6. 1/2 sudu besar minyak masak

Cara-caranya:
1. Lenyek pisang yang dah dibuang kulitnya tu dengan gula.
2. Rasa-rasa pisang yang dilenyek tu dah betul-betul benyek, campurkan kesemua bahan di atas. Minyak tu pun taruk sekali ya. Ala-ala masak pencake mat salih le gayanya ni gak.
3. Bila bahan dah mesra, panaskan kuali non stick atau apa aje kuali yang leper. Api kecil ya.
4. Sapukan minyak di atas kuali dan bila kuali panas, masukkan adunan tersebut sesenduk.
5. Bila lihat keliling adunan tadi dah masak, apa lagi, balikkan ya lempeng tu.
6. Bila belek-belek macam dah masak tu, memang confirm dah masak. So, apalagi masukkan dalam pinggan kosong dan masaklah adunan tepung lempeng tu sampai habis.
7. Lempeng ni sedap dimakan begitu sahaja ataupun boleh le cicah dengan kuah kari or sambal bilis or sambal sardin.

Happy cooking everyone...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...