Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Rabu, 29 Mei 2019

Pavlova, Resipi Simple


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

7-8 tahun dahulu, saya teringin nak makan pavlova tapi saya tak reti masak. Pernah minta kakak ipar tanyakan kawan dia berapa harga orang jual pavlova time tu. Dan bila dengar harga & keadaan saya yang tak bekerja sangat masa tu, terus cancel. Gigihlah cari resipi. Tapi masa tu, keadaan pavlova yang dibuat sendiri tak berapa jadi tapi still alhamdulillah, ada anak saudara yang jenis makan semua & dia kata sedap. Hehe...
Dan Alhamdulillah, sekarang dah ok sikit diri ni bab masak memasak. Suami, mama, mak mertua & kedua2 abah dah percaya pada anak sorang ni :)

Resipi pavlova mudah aje tapi yang mencabarnya, untuk bakar pavlova ni, ambil masa 1 1/2 jam dalam oven dengan suhu 130°c aje. Kiranya anda boleh buat bakar pavlova dulu & kemudian masak lauk berbuka. Tau2 aje dah siap dua-dua.

Bahan:
4-5 putih telur gred A
1 cawan gula kastor
2 sudu besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan (warn putih)
1/2 camca teh serbuk vanila / esen vanila
Whipping cream (suka hati nak beli jenis botol atau kotak)
Buah2 pilihan yang anda suka

Penyediaan:
1. Panaskan oven pada SUHU 180°c. , Sediakan tracing paper ikut saiz loyang & kemudian lukis beberapa bulatan atas kertas. Kemudian terbalikkan kertas & bila nak paipkan adunan, ikut aje bulatan yang dibuat tadi. Ketepikan.
2. Dalam mangkuk bersih & kering, masukkan putih telur, putar hingga berbuih & saiznya naik 2-3 kali ganda. Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit hingga habis. Putar hingga adunan kental.
3. Masukkan cuka makan & putar. Masukkan tepung jagung , serbuk vanila & gaul dengan spatula hingga rata. Masukkan adunan ke dalam piping beg. Nak cantik, letak novel di muncung piping beg. Paipkan bentuk bulatan tadi hingga semua siap.
4. Masukkan dalam oven & TURUNKAN SUHU pada 130C, bakar selama 1 jam 25 minit atau hingga meringue warna coklat. Kemudian matikan suis oven. Renggangkan sedikit pintu oven dan biarkan povlova sejuk secara semulajadi.
5. Bila sejuk, paipkan dengan krim & tabur buah-buahan, sos coklat atau apa aje sesuai atasnya, boleh hidangkan terus atau simpan dalam peti sejuk sebelum gunakannya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...