Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Kali ni, kita try buat isi ayam pula untuk puff pastri. Alhamdulillah sedap pai ayam, cendawan dan kentang ni. Tq @matgebuuntuk resipi di web. Itupun ada menderhaka skit.
Untuk yang nak try, boleh beli kulit pastry jenama kawan. Mostly kat semua supermarket ada jual. Follow aje instruction kat packaging & anda still kena uli skit guna pencanai @ rolling pin. Baru lapisan kulit pastri akan naik berlapis-lapis. Mama kata, "cantik kulitnya naik. Kalau mama buat dulu, tak menjadi langsung." Saya cakap le guna kulit dah siap aje. Lagi senang. Itu yang lawa, heheh...
Ini resipi pai ayam, cendawan dan kentangnya. Selamat mencuba.
Bahan:
1 pek kulit pastri
200gm isi ayam
5 biji cendawa butang didadu
1 biji kentang didadu
1/2 cawan air
1 sudu kecil lada hitam tumbuk
1 kiub pati ayam
1 cawan susu segar
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih dihiris
1 helai bay leaf
1 sudu besar penuh tepung gandum
1 sudu kecil garam/secukup rasa
2 sudu besar mentega
1 biji telur (untuk sapuan)
Penyediaan:
INTI- Panaskan mentega. Tumis bawang besar, bawang putih & bay leaf, kacau & masukkan ayam, kacau & bila ayam berubah warna, masukkan kentang & air. Kacau sekali sekala lebih kurang 5-7 minit. Kemudian, masukkan cendawan. Goreng sebentar. Tuang susu & masukkan kiub ayam. Kacau rata & biar mendidih.
- Masukkan tepung gandum, kacau rata & biar pekat. Tambah garam secukup rasa & lada hitam. Kacau rata. Rasa & jika ok matikan api. Biar sejuk.
UNTUK PAI & INTI -
Tabur sedikit tepung atas meja & letakkan doh pastri. Taburkan sedikit tepung atas pastri & pencanai. Canai doh mengikut kesesuaian rupa pastri yang diingini (segi empat, segi tiga dll). Jangan terlalu nipis sangat. - Letakkan inti pai pada separuh pastri & sapukan telur kelilingnya. Lipat pastri & tekan garfu kelilingnya agar kulit tertutup rapat. Letakkan atas dulang pembakar yang ditabur sedikit tepung.
- Panaskan oven pada suhu 190°c. Uli & lipat pastri seperti tadi sehingga selesai. Setelah semua pastri atas dulang, sapukan telur di permukaan pastri. Kemudian, buat ruang udara pada kulit pastri. Ia bagi memastikan luar & dalam pai masak. Masukkan dalam oven. Bakar dalam 25 minit. Keluarkan & rehatkan sebentar pai ayam, cendawan dan kentang kita sebelum dihidang.
Bahan:
1 pek kulit pastri
200gm isi ayam
5 biji cendawa butang didadu
1 biji kentang didadu
1/2 cawan air
1 sudu kecil lada hitam tumbuk
1 kiub pati ayam
1 cawan susu segar
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih dihiris
1 helai bay leaf
1 sudu besar penuh tepung gandum
1 sudu kecil garam/secukup rasa
2 sudu besar mentega
1 biji telur (untuk sapuan)
INTI- Panaskan mentega. Tumis bawang besar, bawang putih & bay leaf, kacau & masukkan ayam, kacau & bila ayam berubah warna, masukkan kentang & air. Kacau sekali sekala lebih kurang 5-7 minit. Kemudian, masukkan cendawan. Goreng sebentar. Tuang susu & masukkan kiub ayam. Kacau rata & biar mendidih.
- Masukkan tepung gandum, kacau rata & biar pekat. Tambah garam secukup rasa & lada hitam. Kacau rata. Rasa & jika ok matikan api. Biar sejuk.
Tabur sedikit tepung atas meja & letakkan doh pastri. Taburkan sedikit tepung atas pastri & pencanai. Canai doh mengikut kesesuaian rupa pastri yang diingini (segi empat, segi tiga dll). Jangan terlalu nipis sangat. - Letakkan inti pai pada separuh pastri & sapukan telur kelilingnya. Lipat pastri & tekan garfu kelilingnya agar kulit tertutup rapat. Letakkan atas dulang pembakar yang ditabur sedikit tepung.
- Panaskan oven pada suhu 190°c. Uli & lipat pastri seperti tadi sehingga selesai. Setelah semua pastri atas dulang, sapukan telur di permukaan pastri. Kemudian, buat ruang udara pada kulit pastri. Ia bagi memastikan luar & dalam pai masak. Masukkan dalam oven. Bakar dalam 25 minit. Keluarkan & rehatkan sebentar pai ayam, cendawan dan kentang kita sebelum dihidang.
nampak gambar cam sedap pai tu..
BalasPadam