Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Tetiba nampak menu masak air petola ni di IG, terus teringat suami pun nak ke pasar beli ikan kucing. Makanya, saya pesan terus beli bahan-bahan untuk memasak.
Menu masak air petola ni, kalau ditelek-telek, memang rasa macam boleh kurus aje. Mana taknya, sayur dengan sup. Adalah udang beberapa aje letak dalam tu.
Bahan:
1 biji petola dibuang kulit & dipotong sedikit serong
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
7 biji fish ball
1/2 cekak soo hoon direndam
5-7 ekor udang dibuang kulit
2 cawan air
Garam secukup rasa
3 sudu minyak zaitun untuk menumis
Penyediaan:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis hirisan bawang merah dan putih hingga wangi. Kemudian, masukkan isi udang & masak hingga udang berubah warna. Masukkan pula air. Kacau dan biar mendidih
2. Masukkan petola, fish ball dan so hoon (toskan), tambah garam secukup rasa. Setelah masak, tuang masak air petola ini dalam mangkuk bersih. Siap untuk dihidang.
Bahan:
1 biji petola dibuang kulit & dipotong sedikit serong
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
7 biji fish ball
1/2 cekak soo hoon direndam
5-7 ekor udang dibuang kulit
2 cawan air
Garam secukup rasa
3 sudu minyak zaitun untuk menumis
Penyediaan:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis hirisan bawang merah dan putih hingga wangi. Kemudian, masukkan isi udang & masak hingga udang berubah warna. Masukkan pula air. Kacau dan biar mendidih
2. Masukkan petola, fish ball dan so hoon (toskan), tambah garam secukup rasa. Setelah masak, tuang masak air petola ini dalam mangkuk bersih. Siap untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan