Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Ni semua gara2 kenduri rumah mak mertua @ainihusnamolis .
Udahnya, menu gulai cendawan dan udang masak lemak cili padi jadi rebutan di meja makan. Tinggal secoet aje malam tadi. Takpelah, rezeki juga dapat merasa skit.
Bila dah cuti hujung minggu, apo laei, carilah bahan-bahannya di pasar dan masak sendiri. Ya, dapat makan dengan puas hatinya.
Bahan:
500gm cendawan tiram
Sedikit serbuk kunyit
1 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit
12-15 ekor udang dibuang kepala & ekor
Garam dan gula secukup rasa
Bahan tumbuk:
9 biji cili padi (atau ikut cita rasa)
1 biji bawang merah
Sedikit kunyit hidup
Penyediaan:
1. Masak santan bersama bahan tumbuk hingga mendidih.
2. Kemudian masukkan cendawan, serbuk dan daun kunyit. Kacau hingga kembali mendidih.
3. Masukkan garam dan gula dengan secukup rasa. Masukkan udang. Masak seketika hingga udang bertukar warna. Siap gulai cendawan dan udang masak lemak cili padi.
Bahan:
500gm cendawan tiram
Sedikit serbuk kunyit
1 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit
12-15 ekor udang dibuang kepala & ekor
Garam dan gula secukup rasa
Bahan tumbuk:
9 biji cili padi (atau ikut cita rasa)
1 biji bawang merah
Sedikit kunyit hidup
Penyediaan:
1. Masak santan bersama bahan tumbuk hingga mendidih.
2. Kemudian masukkan cendawan, serbuk dan daun kunyit. Kacau hingga kembali mendidih.
3. Masukkan garam dan gula dengan secukup rasa. Masukkan udang. Masak seketika hingga udang bertukar warna. Siap gulai cendawan dan udang masak lemak cili padi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan