Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Ni semua gara2 kenduri rumah mak mertua @ainihusnamolis .
Udahnya, menu ni jadi rebutan di meja makan. Tinggal secoet aje malam tadi.
Bahan:
500gm cendawan tiram
Sedikit serbuk kunyit
1 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit
12-15 ekor udang dibuang kepala & ekor
Garam dan gula secukup rasa
Bahan tumbuk:
9 biji cili padi (atau ikut cita rasa)
1 biji bawang merah
Sedikit kunyit hidup
Penyediaan:
1. Masak santan bersama bahan tumbuk hingga mendidih.
2. Kemudian masukkan cendawan, serbuk dan daun kunyit. Kacau hingga kembali mendidih.
3. Masukkan garam dan gula dengan secukup rasa. Masukkan udang. Masak seketika hingga udang bertukar warna. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan