Assalammualaikum & Salam Sajahtera. Bila ternampak ig @wanakamal_79 masak mi kari kuah pekat, tetiba angin kus-kus nak masak sampai. Suami saya jenis peminat mi kari, jadi isterinya kenalah cari mi kari jenis yang sesuai kat tekak dia.
Pernah sekali dia makan mi kari kat Vietnam, dua kali dia repeat kedai makan tu dan order mi kari. Katanya sedap giler dan kuahnya pekat. Kakak pelancong yang lalu tepi meja dia pun kata, "Nampak sedap mi kari tu."
Ini resipi mi kari kuah pekat yang anda boleh cuba.
Bahan:
2 pek mi kuning dibasuh & rebus seketika. Toskan
3 tangkai daun kari dilurut
4 bahagian ayam dipotong kecil
10 biji bebola ikan dihiris 2-3
3 keping fish cakes dihiris
1 pek tauhu kering (topok) potong 4
4 camca besar rempah kari daging (mama guna faiza)
2 sudu besar cili kisar
450 ml pati santan (2 kotak kecil santan)
1/2 cawan air asam
4-5 tangkai kacang panjang dipotong
1.5 liter air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Hirisan cili merah
4 biji telur rebus
Hirisan daun bawang & sup
Bawang goreng
Bahan tumbuk:
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Penyediaan:
1. Panaskan minyak. Setelah panas, masukkan bahan bancuh tumbuk. Masak hingga seketika & masukkan pula daun kari. Masak hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan cili kisar. Masak sebentar & kemudian masukkan rempah kari yang ditambah secawan air. Kacau hingga adunan mesra & masak sebentar
3. Masukkan pula ayam. Madak hingga air berubah warna atau kecut. Tuang air 1.5 liter, kacau seketika & masak hingga mendidih.
4. Masukkan santan & kacau hingga mesra. Setelah sedikit mendidih, masukkan pula air asam. Kemudian masukkan fish ball & fish cake. Kacau rata dan biar mendidih. Masukkan pula tauhu kering & kacang panjang. Perasakan dengan garam secukupnya. Masak hingga mendidih sambil mengacau. Setelah masak, boleh hidangkan mi kari kuah pekat ni dengan hirisan cilk, daun bawang, daun sup, telur & bawang goreng.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan