Assalammualaikum dan salam sejahtera. Lama tak update blog. Password asyik lupa aje lepas kena hacked dulu. Syukur harini dapat masuk balik. Oh ya, jika nak tengok resipi lain, buku best, boleh ke website saya, www.alfimohd.com. Separuh resipi yang ada di sini saya letakkan di sana juga :)
Selepas 5 bulan tak bersiaran, ini saya sharekan resipi feveret keluarga mertua. Family suami mostly suka laksa asam. Sementelah ayah mertua orang utara. Ini resipinya.
Bahan kuah:1 tin ikan sardin
7 keping asam gelugor
1 kuntum bunga kantan, dibelah 4
1 genggam daun kesom
1 batang serai, diketuk
1 liter air
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar halus:
2 biji bawang besar
5 biji bawang merah kecil
1 inci belacan
5 batang cili merah
1 liter air
Bahan lain untuk laksa:
1 pek laksa kering yang direbus
5 biji telur rebus
1 batang timun diracik
1 biji bawang besar didadu/dihiris
1 tangkai cili merah dihiris
6 helai daun salad dipotong kasar
5 biji limau kasturi dibelah dua
Penyediaan:
1. Sediakan periuk dan masukkan bahan-bahan kisar halus, serai & asam gelugor. Kacau rata dan masak hingga mendidih.
2. Masukkan sardin tin dan air dalam pengisar. Kisar hingga halus. Kemudian, masukkan isi ikan, daun kesom & bunga kantan ke dalam periuk tadi. Kacau rata & biarkan mendidih pada api sederhana selama lebih kurang 15 minit.
3. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak sekejap & rasa, jika ok dan masukkan laksa dalam mangkuk dan ceduk kuahnya. Hidangkan bersama bahan sampingan lain.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan