Assalammualaikum dan salam sejahtera.
Kurma goreng, resipi paklong & arwah maklong. Enak bila dimakan bila berbuka, lepas tarawikh dan dijadikan kudapan bila teringin. Ini resipinya. Moga bermanfaat.
Bahan:
15-17 biji kurma jenis mariami
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar beras
3 sudu besar tepung goreng pisang
Secubit garam
1/3 cawan air (bergantung pada kepekatan adunan)
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Dalam satu mangkuk, masukkan tepung gandum, tepung beras, tepung goreng pisang, garam dan air. Kacau hingga dapat adunan yang tidak terlalu pekat & tidak terlalu cair.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali guna api sederhana. Selepas minyak panas, celupkan sebiji demi sebiji kurma dalam adunan dan goreng dalam kuali. Sekali goreng, masukkan dalam 5-6 biji kurma aje.
3. Bila sudah warna keemasan, angkat dan toskan. Goreng kurma yang lain sehingga selesai.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan