Assalammualaikum dan salam sejahtera.
Kali ni, saya gunakan resipi dan teknik adik ipar saya yang pandai masak. She's a good cooker. Jadinya, bila dia balik beraya ni, saya belajar benda baru dengan dia. Dan syukur, teknik dia ajar kali ni membuatkan rumah jadi harum macam kedai nasi kukus 😆😆
Bahan:
1 ekor ayam dipotong ikut saiz yang disukai
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 sudu besar serbuk kunyit
1 1/2 sudu kecil garam
7 batang serai
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
3 tangkai daun kari
Sedikit air untuk kisar bahan
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Masukkan ke dalam pengisar bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, serai, biji ketumbar, jintan manis, jintan putih dan sedikit air. Kisah hingga 90% lumat. Tips penting: Tapis bahan kisar ini dan masukkan hanya bahan kisar tanpa air ke dalam mangkuk berisi ayam.
2. Masukkan serbuk kunyit, garam, rempah kari dan 1 tangkai daun kari ke dalam mangkuk ayam. Gaul mesra kesemua bahan tadi. Perap sekurang-kurangnya 2 jam.
3. Bila hendak menggoreng, panaskan minyak dalam kuali guna api sederhana. Tips penting: Goreng ayam sahaja tanpa bahan kisar rempah ratus tadi. Setelah semua ayam siap digoreng, barulah goreng bahan kisar lumat tadi. Goreng guna api sederhana dan masukkan baki daun kari 2 tangkai tadi ketika menggoreng. Goreng sehingga warna bertukar menjadi coklat. Angkat dan tapis minyaknya.
4. Setelah minyak tersejat, taburkan rempah goreng tadi ke atas ayam goreng. Hiaskan dengan daun kari dan cili padi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan