Assalammualaikum & Salam Sejahtera Semua.
Moga anda yang membaca post ini diberikan kesihatan yang baik, sentiasa ceria & dipermudahkan segala urusan memasak untuk yang tersayang. Buah ni saya perolehi bila ke Desaru dalam bulan 12 lepas. Masa ni dok fikir, menu apa yang sesuai untuk buah markisa/passion fruits. Puaslah godek web food network. Akhirnya, dapatlah cuba resipi ini. Ini bahannya.
Bahan:
3 biji buah Markisa diambil isinya1 peket agar-agar
800 ml air
600 ml susu dutch lady
250 gm gula pasir
3-4 titis pewarna kuning
Penyediaan:
1. Masak agar-agar bersama air dan gula hingga gula & agar-agar hingga larut.
2. Ambil sedikit agar yang dimasak dalam 2-3 senduk & campurkan bersama biji buah markisa tadi.
3. Tuang dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air (bagi memudahkan proses mengeluar agar-agar dari bekas). Biarkan ia seketika
4. Baki agar-agar tadi dicampurkan dengan susu & masak hingga sedikit mendidih. Tutup api dapur.
5. Titis pewarna kuning & kacau rata. Setelah agar-agar sedikit kurang panasnya, perlahan-lahan tuang atau sendukkan atas puding markisa tadi. Biarkan sejuk sebentar & simpan dalam peti ais lebih kurang 3 jam. Enak di makan sejuk-sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan