Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua.
Moga Ramadhan kali ini membawa lebih banyak kebaikan pada kita semua. Moga kita cuba perbaiki apa yang kurang dalam amal ibadat. Kali ni saya nak kongsikan resipi lejen bila tengok pisang atas meja makin gelap sebab takde orang nak makan time puasa-puasa ni
Ini resipinya. InsyaAllah mudah😋
Ini bahan-bahannya:
8 biji pisang emas atau apa aje pisang yang dah masak
3/4 camca teh soda bicarbonat
1 camca besar gula halus
1 1/2 cawan tepung gandum (jika adunan lembik, boleh tambah)
1/4 camca teh garam halus
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Kupas pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarb hingga hancur. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 15 minit.
2. Panaskan minyak guna api sederhana. Boleh guna sudu atau tangan untuk menjemputkan adunan tadi ke dalam minyak.
3. Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Jika suka ada rasa rangup & garing sedikit, lamakan sedikit menggoreng (tapi api jangan besar sebab takut dalam tak masak). Dan garing seluruh bahagian, angkat dan toskan. Goreng hingga adunan habis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan