Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua...
Lama betul tak ke sini. Ada hal sedikit beberapa waktu ni. Banyak perkara perlu diselesaikan.
Alhamdulillah, hari ni dapatlah update skit blog yang bersawang skit ni 😁
Suami saya memang penggemar daging yang berjaya. Makanya, sesekali kena fikir menu daging untuk dia. Dan menu sambal daging ini memang sedap dimakan dengan bubur nasi atau dengan nasi panas. Kita buat 2 in 1 punya menu. Jimat 😊
Bahan:
1/2 kg daging lembu dihiris kecil & rebus sehingga empuk (dalam 1/2 jam)
1/2 cawan air rebusan daging
25 tangkai cili kering digunting dua, dicuci bersih & direbus dalam masa 5-7 minit. Tapis. *Kisar*
3 bawang besar dipotong 4 *kisar*
3 cawan air *kisar*
1 cawan minyak masak
1 liter air
1/2 cawan air asam jawa
1 batangbserai diketuk
Gula secukup rasa)
Garam secukup rasa
1 cawan ikan bilis (direndam 2 minit dan toskan)
1 biji bawang besar dihiris bulat (masuk ketika sambal hampir masak)
2 biji kentang dipotong wedges 6
Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali pada api sederhana. Goreng kentang hingga masak. Angkat & ketepikan.
2. Masukkan bahan kisar ke dalam minyak panas. Kacau & tambahkan air ke dalamnya. Biarkan cili betul-betul masak & kacau sekali sekala.
3. Bila sambal kelihatan hampir masak atau gelap sedikit, masukkan air asam. Kacau & masak dalam 3-5 minit.
4. Masukkan serai, gula & garam. Kacau seketika & bila sambal kelihatan sedikit kering, masukkan daging, air rebusan daging. Kacau sebentar. Masukkan hirisan bawang besar & kentang. Kacau seketika hingga semuanya mesra. Rasa sambalnya & jika ada kurang masin manisnya, tambahkan ikut rasa. Kacau sebentar & tutup api. Siap untuk dihidang.
Bahan:
1/2 kg daging lembu dihiris kecil & rebus sehingga empuk (dalam 1/2 jam)
1/2 cawan air rebusan daging
25 tangkai cili kering digunting dua, dicuci bersih & direbus dalam masa 5-7 minit. Tapis. *Kisar*
3 bawang besar dipotong 4 *kisar*
3 cawan air *kisar*
1 cawan minyak masak
1 liter air
1/2 cawan air asam jawa
1 batangbserai diketuk
Gula secukup rasa)
Garam secukup rasa
1 cawan ikan bilis (direndam 2 minit dan toskan)
1 biji bawang besar dihiris bulat (masuk ketika sambal hampir masak)
2 biji kentang dipotong wedges 6
Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali pada api sederhana. Goreng kentang hingga masak. Angkat & ketepikan.
2. Masukkan bahan kisar ke dalam minyak panas. Kacau & tambahkan air ke dalamnya. Biarkan cili betul-betul masak & kacau sekali sekala.
3. Bila sambal kelihatan hampir masak atau gelap sedikit, masukkan air asam. Kacau & masak dalam 3-5 minit.
4. Masukkan serai, gula & garam. Kacau seketika & bila sambal kelihatan sedikit kering, masukkan daging, air rebusan daging. Kacau sebentar. Masukkan hirisan bawang besar & kentang. Kacau seketika hingga semuanya mesra. Rasa sambalnya & jika ada kurang masin manisnya, tambahkan ikut rasa. Kacau sebentar & tutup api. Siap untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan