Assalammualaikum & Salam Sejahtera guys...
Laksa johor, pertama kali saya masaknya & hubby kata sedap ๐๐
Meskipun nampak cair sikit tapi oklah saya rasa utk beginner yang masak. Resipi ni saya dapat di web @matgebu . Kita ambil purely dari orang johor ๐
Ini resipinya. Anda boleh cuba.
Bahan:
300gm ikan tenggiri
400gm ikan kembong
150gm isi udang
Isi ikan kurau masin sebesar 3 inci x 3 inci, rendam
4 sudu besar udang kering, rendam hingga lembut.
2 sudu besar kerisik
1/2 inci lengkuas dititik
3 keping asam gelugor
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*(*kisar halus)
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar ketumbar serbuk
1 sudu besar jintan manis serbuk
1 1/2 liter santan kelapa / 500ml santan kotak (tambah air sampai dapat 1.5 liter)
1 genggam daun kesom
2 kuntum bunga kantan, belah dua setiap satu
Garam & gula secukup rasa
Ulaman:
Kacang panjang, dihiris halus
Limau kasturi dibelah dua
Timun, ambil bahagian luar dan buang empulurnya, hiris halus
Bawang besar, hiris halus
5 biji telur rebus
Bahan lain:
Sambal belacan
Spaghetti, direbus hingga lembut dan toskan
Penyediaan:
1. Satukan rempah kari, ketumbar , jintan manis, cili kisar & bahan kisar halus, kacau rata & ketepikan. Udang dicelur, asingkan kulitnya, kisar halus, ikan direbus, asingkan dari tulang, kisar halus, udang kering ditoskan, isi ikan kurau masin juga ditoskan & potong kecil, kisar halus udang kering & isi ikan kurau masin tadi. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis lengkus, bahan kisar + rempah ratus tadi hingga harum & terbit minyak. Guna api kecil & kacau selalu. Tuang santan & stok air rebusan udang & ikan. Kacau rata. Masukkan isi ikan kisar, udang kisar & udang kering + isi ikan masin kurau kisar. Kacau hingga semua rata & mesra. Biar mendidih.
3. Masukkan kerisik, asam gelugor, bunga kantan & daun kesom. Kacau & biar hingga sedikit pekat. Tambah garam & gula secukupnya. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Ketepikan.
1. Satukan rempah kari, ketumbar , jintan manis, cili kisar & bahan kisar halus, kacau rata & ketepikan. Udang dicelur, asingkan kulitnya, kisar halus, ikan direbus, asingkan dari tulang, kisar halus, udang kering ditoskan, isi ikan kurau masin juga ditoskan & potong kecil, kisar halus udang kering & isi ikan kurau masin tadi. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis lengkus, bahan kisar + rempah ratus tadi hingga harum & terbit minyak. Guna api kecil & kacau selalu. Tuang santan & stok air rebusan udang & ikan. Kacau rata. Masukkan isi ikan kisar, udang kisar & udang kering + isi ikan masin kurau kisar. Kacau hingga semua rata & mesra. Biar mendidih.
3. Masukkan kerisik, asam gelugor, bunga kantan & daun kesom. Kacau & biar hingga sedikit pekat. Tambah garam & gula secukupnya. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Ketepikan.
4. Rebus spaghetti hingga al-dante. Tapis dan kemudian boleh dihidang dengan kuah laksa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan