Tetiba rasa nak try resipi baru bendi ni. Selalu letak dalam asam pedas aje. Kali ni makan dengan nasi panas, kuah kari nasi kandar, pergh!! Sedap sangat.
Ni resipinya untuk cuba.
Bahan:
8-10 batang bendi dipotong bulat
1 biji bawang merah dihiris halus
2 ulas bawang putih dicincang
2 tangkai daun kari
1/2 sudu kecil biji sawi
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
4-5 tangkai cili kering dipotong, rendam dengan air panas & ditoskan
1/2 kiub pati ikan bilis
Garam secukup rasa
Penyediaan:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang merah & bawang putih hingga naik bau. Kemudian, masukkan daun kari, biji sawi & cili kering. Kacau seketika.
2. Selepas itu, masukkan bendi, serbuk kunyit, serbuk ikan bilis & garam. Kacau sebentar sehingga bendi masak & siap dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan