Assalmmualaikum & Salam Sejahtera.
Nak pi pantai timur tak dapat le time-time gini. Kita bawak le menu tepi pantai ke dalam rumah.
Bahan untuk tepung sangat mudah.
Bahan:
2-3 ekor ikan kembung / ikan pelaling dicuci bersih
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil lada sulah
1/2 sudu kecil lada hitam
1/2 sudu kecil paprika
1/2 kecil garlic powder
1/2 sudu kecil oregano
1/2 sudu kecil thyme
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali guna api sederhana.
2. Dalam satu mangkuk, masukkan semua bahan kering. Gaul mesra. Dalam mangkuk lain, pecahkan telur & kocak.
3. Setelah minyak panas, sadurkan ikan dengan tepung & kemudian salut dengan telur & sadur kembali dengan tepung. Goreng hingga kedua-dua belah warna kuning keemasan. Angkat & toskan.
2-3 ekor ikan kembung / ikan pelaling dicuci bersih
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil lada sulah
1/2 sudu kecil lada hitam
1/2 sudu kecil paprika
1/2 kecil garlic powder
1/2 sudu kecil oregano
1/2 sudu kecil thyme
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali guna api sederhana.
2. Dalam satu mangkuk, masukkan semua bahan kering. Gaul mesra. Dalam mangkuk lain, pecahkan telur & kocak.
3. Setelah minyak panas, sadurkan ikan dengan tepung & kemudian salut dengan telur & sadur kembali dengan tepung. Goreng hingga kedua-dua belah warna kuning keemasan. Angkat & toskan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan