Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Gulai lemak udang dengan kacang buncis. Untuk udang, selalunya encik hubby tak makan. Kuah dia ok lagi. So, menu ni hanya orang tertentu akan bedal :)
Menu mudah. Ambil masa dalam 20 minit (pastikan udang dah kopek kulit siap2).
Bahan:
1/2kg udang yang dibuang kepala & kulitnya
7-8 tangkai kacang buncis dipotong serong
1 batang serai, diketuk
1 helai daun kunyit, disiat
1 keping asam gelugor
250ml santan
2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar halus:
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
Penyediaan:
1. Masukkan bahan kisar halus ke dalam periuk bersama serai yang diketuk, asam gelugor dan santan cair (2 sudu besar santan pekat + 2 cawan air). Kacau rata dan masak hingga mendidih.
2. Masukkan udang, kacau rata dan masak hingga udang berubah warna dan nanas lembut. Masukkan daun kunyit dan tuang pati santan. Kacauhingga mendidih dan guna api sederhana.
3. Perasakan dengan garam dan sedikit gula, jika perlu. Biarkan mendidih dengan api kecil dan kacau untuk elakkan santan pecah. Masak seketika, siap.
1/2kg udang yang dibuang kepala & kulitnya
7-8 tangkai kacang buncis dipotong serong
1 batang serai, diketuk
1 helai daun kunyit, disiat
1 keping asam gelugor
250ml santan
2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar halus:
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
Penyediaan:
1. Masukkan bahan kisar halus ke dalam periuk bersama serai yang diketuk, asam gelugor dan santan cair (2 sudu besar santan pekat + 2 cawan air). Kacau rata dan masak hingga mendidih.
2. Masukkan udang, kacau rata dan masak hingga udang berubah warna dan nanas lembut. Masukkan daun kunyit dan tuang pati santan. Kacauhingga mendidih dan guna api sederhana.
3. Perasakan dengan garam dan sedikit gula, jika perlu. Biarkan mendidih dengan api kecil dan kacau untuk elakkan santan pecah. Masak seketika, siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan