Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Alhamdulillah, dapat juga saya buat bubur chacha ni sebelum 4 orang ahli keluarga saya bakal terbang ke Tanah Suci Mekah. Ingatkan nak buat masa bulan puasa aritu, tapi macam pack sangat jadual kehidupan.
Dan, rezekinya hari ini. Anak saudara saya yang kecik, siap request nak bawak bekal ke sekolah esok. Nasib buat banyak :)
Jom masak bubur. Hopefully yang takde selera tu, boleh le bangkit selera skit.
Bahan-bahan:
1 pek bubur chacha kering (200gm)
1 kotak santan pekat (250ml)
1 biji keledek dipotong dadu.
2 sudu besar sagu
1100ml air
1 helai daun pandan
1 cawan gula pasir
Penyediaan:
1. Rebus separuh masak keledek. Toskan
2. Masukkan air, daun pandan dan 2 sudu besar santan kotak. Kacau dan masak hingga mendidih.
3. Masukkan pula bubur chacha dan masak sehingga separuh masak. Masukkan sagu dan gula dan masak hingga 5 minit pada api sederhana.
4. Kemudian, masukkan pula keledek dan lebihan santan kotak tadi. Kacau sehingga adunan masak sepenuhnya. Siap.
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan