Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Khamis, 15 Januari 2015

I love you = saya cinta awak selamanya


Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua.

Kalau tengok pada tajuk entri tu, rasanya semua yang baca entri tu akan terlintas perasaan yang dimaksudkan. Tak kisahlah pada siapa atau bila. Semua orang majoritinya, suka akan perasaan tersebut. Namun, adakala perasaan tersebut cukup menyakitkan. Sakit bagaimana?? Bak kata pepatah lama, 'tidur tak lena, mandi tak basah, makan tak kenyang, pandang orang lain pun takde feel (ini saya tambah sendiri ya)'.

Apa pun perasaan kita, tentang kata-kata I Love You, Saya Cinta Awak, Te Amo, Sarang Heyo, Wo Ai Ni, Hum Tumhe Pyar Karte Hee, ia menggambarkan rasa hati kita pada orang yang kita cinta, sayang dan rindu sentiasa. Saya lebih maksudkan kata-kata ini pada pasangan kekasih yang bercinta dan suami isteri.

Kata-kata ini, pada awalnya hanya dikongsikan seorang diri sahaja sebelum ia dapat diluahkan. Memang sukar dan kena buang jauh-jauh perasaan malu atau ego untuk lafazkan kata-kata ini. Lagi-lagi untuk dilafazkan kali pertama pada orang yang dirasakan betul-betul menguasai hati, fikiran dan rasa kasih dalam diri. Bukan apa, kita takut kesan pada kata-kata ajaib ini. Jika pasangan yang dicintai menerima seadanya, Alhamdulillah... But, bayangkan sebaliknya. Hanya Allah yang tahu. Mampukah kita hadapi penolakan tersebut. Mampukah kita tatap lagi wajah orang yang kita cinta? Mampukah kita atau dia bereaksi seperti biasa, seperti tiada apa-apa berlaku? That is the consequences yang perlu dihadapi.

Ada orang pernah jatuh cinta berkali-kali. Ada orang tidak pernah langsung bercinta. Ada orang, cintanya dipermainkan (atas alasan tertentu). Yang paling manis, cinta pertama. Cinta yang bilamana kedua-duanya ada perasaan seperti itu. Tak ramai orang dapat nikmati cinta pertama dengan orang yang pertama dia jatuh cinta. Even saya sendiri admit, my hubby is not my first love (I syok dalam diam ok pada hamba Allah yang dulu. Monkey love :) ). But still, my hubby is the one and only who heard I said those words. Bila saya sebut, saya pun tak ingat coz it was so long ago.

Saat saya dan dia mula berkasih, bercinta, bertunang dan tika diijabkabulkan hinggalah hari ini, I Love You, is the words that we need to say everyday before he goes to work, hang-up the phone or before we got sleep. Rasa hari tidak lengkap tanpa ungkapkannya pada dia. Saya nak dia tahu dan saya mahu ingatkan juga diri yang cinta perlu disemai setiap hari. InsyaAllah, saya akan sayang hubby saya selagi hayat dikandung badan dan selagi mana diri ini kuat untuk terus menyintainya.

Saya ada lihat orang sekeliling yang rasa cinta mereka sudah pudar mahupun hilang. Bila rasa cinta dan sayang itu sudah berkurangan, kata-kata manis ketika bercinta juga sudah amat jarang terbit dari bibir. Yang ada hanya kata-kata biasa. Itu belum lagi bila kata-kata menyakitkan hati terhembur dari mulut orang yang kita sayang. Rasa hati yang tak dapat diucap pedihnya.


Saya sedih bila lihat rasa cinta yang berkurangan dari pasangan-pasangan tertentu yang saya kenal. Dalam hati saya terfikir, 'kenapa jadi begini? Sibuk sangatkah aktiviti harian hingga tak mampu untuk ucapkkanya walau sekali sehari? Tidak mampu lagikah mulut itu mahu memuji kebaikan, kecantikan dan kelebihan pasangan yang dicintai?' Apa pun, jika saya teringat, saya akan minta pada Allah ketika itu agar lembutkan hati mereka dan berikan kasih sayang dan rahmatNya pada mereka.

Apa pun perasaan cinta anda bila baca entri ini, ingatlah, rasa cinta itu pertamanya perlulah diluahkan pada Dia Yang Satu. Minta petunjuk padanya. Jangan putus asa. Jika ada jalan lain yang Dia tunjukkan (dalam mimpi atau istikharah anda), yakinlah, Dia tidak pernah silap. Mungkin pada awalnya kita teragak-agak, tapi insyaAllah, Dia akan pandu kita untuk berjalan ke arah yang lebih baik. Seperti mana sayangnya kita pada pasangan yang cintakan kita, sayangnya Allah pada kita, lebih dari segala-galanya. Ingatlah:

"Dan apabila hamba-hamba Aku bertanya kepadamu mengenai Aku, maka sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa dekat. Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa pada Aku. "
(Al-Baqarah: 186).

Apapun perasaan cinta anda, lafazkannya dengan cara yang anda rasa selesa dan yakin (untuk yang baru nak mulakan langkah pertama). Buktikan bukan hanya pada mula-mula sahaja, tapi sehingga akhir hayat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...