Assalammualaikum...
Saya dapat resipi ni masa menonton rancangan Masterchef Autralia lately. Masa tu mereka tengah compete di Dubai dan kedai served beberapa orang Arab. Satu kumpulan ni buat watermelon salad. Beria sangat dia nak buat meskipun rakan dia kata takde masa. Dan hasilnya, masa orang Arab tu beri komen untuk makanan lain dan salad tembikai tu, mereka sukakannya. Wah... apa lagi, saya pun dok le godek internet macam mana nak buat salad tembikai dengan air mawar ni. Dan, rupanya, amatlah senang. Suka suka suka kalau resipi tu senang.
Saya cuba resipi ni masa ada beberapa orang saudara saya datang ke rumah. Entah macam mana, seorang saudara sepupu saya tu suka dengan teh pudina dan salad tembikai yang saya hidangkan. Dia kata air teh tu wangi dan salad tu simple tapi menarik.
Jom try resipi salad tembikai ni. Boleh cuba untuk makan di rumah, open table di ofis atau open house.
Bahan-bahan:
1. Sebiji tembikai. Tak kisah kecil atau besar.
2. 8-10 helai daun pudina.
3. 7-8 titik air mawar
Penyediaan:
1. Potong tembikai dari kulitnya. Kemudian, potong kiub tembikai tersebut. Masukkan ke dalam mangkuk besar yang biasa dahulu.
2. Basuh daun pudina dan potong halus (tak perlu halus sangat tau, macam dalam gambar atas pun dah ok). Taburkan ke atas tembikai tadi.
3. Titikkan air mawar ke atas tembikai dalam 7-8 titik sahaja. Jangan banyak. Ini kerana jika anda taruk banyak sangat, takut nanti orang yang memakannya akan rasa seperti memakan tembikai dengan minyak wangi pula. Hilang selera mereka.
4. Gaulkan perlahan-lahan bahan-bahan tadi agar tembikai tidak pecah dan air mawar dalam diratakan ke tembikai lain. Kemudian, hidangkan ke dalam bekas kaca atau bekas yang lebih sesuai lagi untuk tetamu.
** Oh ya, jika ada antara anda yang sukakan feta cheese, boleh aje feta cheese itu dipotong kiub dan dicampur ke dalamnya**
Happy cooking...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan