Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Khamis, 17 Mac 2011

cuti2 jap di Perak


Sabtu lepas saya n famly hubby ke Taiping Perak. Amik anak sedara yg dah start cuti sekolah. Kali ni oleh kerana Hotel Seri Malaysia dan fully booked, kakak ipar saya booking Flemington Hotel. Betul-betul facing Taman Tasik Taiping yang menghijau... Pergh! Memang syok betul pemandangan kami. Hijau aje....

Petangnya ingat nak ronda2, alih hujan lebat lak. So, sebaik aje abis aktiviti merehatkan diri, saya dan hubby pi naik ke rooftop hotel. Dan pemandangannya cukup menarik + kolam dia dok kat atas rooftop. Best sungguh layan anugerah ciptaan Allah ni...

Suasana indah dan tenteram selepas hari hujan

Malam pulak, aktiviti makan pun bermula. Yeh, makan di bomba. Hehehe... bukan di balai bomba tapi di kawasan kedai makan berhampiran balai bomba Taiping. Bila ke sini, yg paling sedap sekali tentulah sotong kangkungnya, Yong tau fu, nasi goreng dan paling marvelous ABC nya. Memang puashati...

ABC idaman hubby. Puas hati betulll...

Esoknya, Ahad, kami breakfast di kaki Bukit Maxwell. Ni semua gara2 nasi lemak sedap kawan hubby saya. Alih2, rupanya kedai kawan hubby tak bukak. So, kami makan ajelah kat gerai lain yg ada di sana. Layan jap pemandangan Bukit Maxwell + monyet2 yg bergayutan.

Gerai makan di kaki Bukit Maxwell. Entah kenapa si nurin tu dok nengok saya, saya pun tak tau...

Lepas makan, kami pi ke kandang kuda pulak. Dah lama nak ke sana tapi tak berkesempatan. Dan akhirnya Alhamdulillah kami ke sana juga. Apalagi, semua teringin nak naik kuda. 2 round RM10. Ok le tu kot. Ialah, nak naik kuda kat KL mesti lagi mahal kot. Inipun kira ok ajelah. Nak merasa naik binatang yang Rasulullah saranankan. Dan bila turn saya, wahhh... rasa macam nak terjatuh aje. Kiri kanan takde benda nak halang. Hambik kau, pegang aje pelana kuda tu takut jatuh. Heheheh...

Kontrol sungguh time naik kuda ni. But, it was a wonderful experince...

Petang pulak, on the way kami nak balik Nilai, kakak ipar saya ajak pi nengok Syamille Agro Farm yg keluar kat majalah 3 dulu. Alhamdulillah, kami jumpa. Dan apa yg kami lihat memang best. Rumah tuan punya ladang memang diperbuat daripada kayu landasan keretapi. Begitu juga dengan dewan dan beberapa lagi bangunan.

Ni lah dia Syamille Agro Farm yg keluar kat Majalah 3 dalam sebulan lepas. Memang cantik dan kemas... Ada juga beberapa orang yg dok riki2 tempat ni masa kami datang...

Deretan kandang binatang ternakan di agro farm ini. Harap2 masa kami datang nanti bolehlah kami menjengah.

Chalet2 kecil turut ada untuk mereka yg ingin menginap di situ atau ingin mengadakan kursus di sana. Di situ juga kami dapat lihat di kawasan belakang ada banyak kandang2 kambing dan binatang2 lain. Budak2 mesti suka juga di sini sebabnya ada kandang rusa dan ayam yg boleh kita jengah, beri makan ikan, mandi sungai, lawat ladang dan yang paling best dapat makan daging2 segar.
Kandang rusa untuk dijengah...

Sebahagian anak2 sedara. ceria aje... :)

InsyaAllah, ada rezeki kami akan ke sana pada cuti sekolah bulan 6 nanti.

Tiada ulasan:

Catat Komen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...