Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Kek lobak merah yang senang dan sedap


Kek lobak merah buat peminat kek tradisional. 10 tahun dulu, masa saya rasa kek ni makan dengan frostingnya, subhanallah, sedapnya. Gigihlah belajar buat kek ni dulu. Plus, saya aniaya anak sedara yang tak makan sayur. Bila ditanya, saya cakap kek lah. Makan aje. Bila dia makan kemudian bila kunyah-kunyah, dia rasa pelik dan keluarkan skit dari mulut, dia tanya, "Ni carrot ke maksu?" Saya sengih dan angguk. Saya soh dia habiskan. Sengsara aje tengok dia makan. Hahaha...

Dan kali ni, anak sedara balik kampung seminggu sampai hari mengundi jadinya segala masak dia bagi ke saya. Tengok banyak sangat lobak merah + semalam pun saya ada beli, jadinya kita buat kek lah. Blh kongsi dengan jiran.

Ini resipi kek lobak merah yang sedap. InsyaAllah, Allah beri jadi & sedap 😊

Bahan:
1/2 cawan tepung serbaguna
1/2 cawan gula kastor
1/4 cawan gula perang
1 sudu kecil baking soda
2 sudu kecil serbuk kayu manis
1/2 sudu kecil garam
3/4 cawan minyak sayuran/zaitun
2 biji telur saiz A
1 sudu besar ekstrak vanila
11/2 cawan parutan lobak merah
1/2 cawan kismis

Penyediaan:
1. Panaskan oven pada suhu 175 Celcius
2. Sediakan loyang 9 inci atau apa aje bekas yang anda ada yang boleh masuk ke dalam oven. Sadurnya dengan sedikit minyak sayuran & letakkan helaian kertas minyak dibawanhnya & sadurkan sedikit minyak sayuran juga.
3. Dalam mangkuk lain, masukkan parutan lobak & kismis di dalamnya. Masukkan 1 sudu besar tepung serbaguna & gaulnya. Ini bagi memastikan bila anda campurkan bahan ini ke dalam tepung dan masak, ia akan tersebar ke seluruh kek & bukan jatuh di dasarnya.
4. Di dalam mangkuk besar yang lain, masukkan semua bahan kek tadi (gula kastor, gula perang, cinnamon, garam, baking soda, minyak & telur) kecuali tepung dan gaul hingga semuanya mesra. Kemudian, masukkan campuran lobak, nanas, kismis dan tepung tadi ke dalamnya. Gaul lagi.
5. Masukkan adunan ke dalam loyang pembakar & bakar selama 30 minit. Cucuk dengan lidi untuk pastikan kek sudah masak dalamnya.
6. Jika kek sudah masak, letakkannya di atas jaring besi & biarkannya ianya sejuk. Setelah sejuk, terpulang pada anda nak makan gitu aje kek lobak merah ini atau letak frosting atasnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Pelengkap Kegembiraan: Jurnal Kesyukuran

Pelengkap Kegembiraan: Jurnal Kesyukuran
Singkirkan rasa sedih, kecewa dan prasangka kepada rasa bersyukur dan bahagia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...