Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Rabu, 21 Disember 2022

Agar-agar kopi yang sedap untuk minum petang


Agar-agar kopi radix. Dek kerana semua dalam rumah ni minum kopi, makanya kita cuba agar-agar kopi. Dan rasanya, serius sedap. Tak manis & tak pahit 😋

Bahan:
4 paket kopi radix
1 paket agar-agar tali
1200ml air
10 sudu besar gula
1 tin susu cair
1 sudu besar susu pekat

Penyediaan:
1. Masukkan agar-agar, air, gula ke dalam periuk. Setelah adunan mendidih, bahagikan 2 adunan. Satu putih dan satu adunan kopi. Masukkan susu cair dalam adunan putih. Dan masukkan kopi radix & susu pekat dalam adunan satu lagi. Masak guna api perlahan.
2. Masukkan separuh adunan putih ke dalam loyang agar-agar. Biarkan sejuk sebentar dan cakar sedikit permukaannya. Kemudian masukkan adunan kopi perlahan-lahan dan sedikit demi sedikit. Ini agar adunan bawah yang putih tidak tiba-tiba bercampur semua (macam gambar saya, ada sedikit bahagian masih panas & meresap ke bawah). 
3. Setelah adunan agar-agar kopi keras sedikit, cakar ia dan masukkan baki adunan agar-agar putih perlahan-lahan (boleh tambah air semasa agar-agar mula berkurangan dalam periuk yang dipanaskan). Sejukkan agar-agar selama 3 jam. boleh dipotong selepas itu. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...