Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
My 1st attempt. Alhamdulillah jadi.
Harini janji dengan Rudy sama-sama nak buat menu nasi kandar. Jadinya, saya ambil part masak nasi & lauk pauk manakala dia goreng ayam & goreng popodam + food tester lauk. Plus, kali ni saya masak letak kas kas.
Thanks @aziekitchen untuk resipi saya ambil di web. Ini resipinya. Saya ada tambah tolak skit ikut bahan yang ada.
Bahan:
7 pot beras Basmathi
2 biji buah tomato - direbus
1 helai daun pandan
7 sudu besar minyak sapi
Rempah 4 sekawan – kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih
1 sudu kecil garam
1/4 cawan susu cair
Sedikit pewarna kuning
Bahan kisar basah:
8 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia
Bahan kisar kering:
2 sudu besar rempah ketumbar
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
1 sudu kecil kas kas
7 pot beras Basmathi
2 biji buah tomato - direbus
1 helai daun pandan
7 sudu besar minyak sapi
Rempah 4 sekawan – kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih
1 sudu kecil garam
1/4 cawan susu cair
Sedikit pewarna kuning
Bahan kisar basah:
8 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia
Bahan kisar kering:
2 sudu besar rempah ketumbar
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
1 sudu kecil kas kas
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk. Tumis rempah 4 sekawan, daun pandan.
2. Masukkan bahan kisar basah & kacau seketika sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar kering & tomato yang direbus tadi.
4. Masak nasi seperti biasa sehingga air hampir kering. Bila telah kering, tuangkan susu cair. Kacau rata & tutup periuk.
5. Bila air telah kering, titis pewarna kuning & tutup periuk. Jangan dikacau. Setelah nasi benar benar masak, baru kacau rata. Siap dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan