Kuah kacang yang sedap untuk nasi impit.
Rasa macam hari raya pula bila buat menu ni. Menu yang sedap juga bila makan dengan kuah lontong.
Untuk yang teringin nak buat untuk minum petang ni atau sarapan esok, ini resipinya. Nak lagi sedap, guna gula melaka atau gula anau.
Bahan:
500gm kacang tanah
2 biji bawang besar dihiris
1 cawan cili giling
1 cawan gula melaka/gula anau/gula putih
1 cawan minyak sayuran
3 cawan air
1 sudu besar garam halus
Penyediaan:
1. Panaskan kuali & sangai kacang tanah. Masak tanpa minyak ni sehingga kebanyakan kulit kacang kehitaman & dengar banyak bunyi letupan kecil kulit kacang. Tutup api & letak kacang atas dulang & sejukkan seketika. Kemudian, ramas kacang untuk membuang kulitnya (jika kulit tak dibuang, kuah kacang akan rasa pahit).
3. Panaskan minyak dalam kuali besar. Setelah panas, masukkan hirisan bawang. Setelah naik bau, masukkan cili giling & masak hingga naik minyak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan