Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
1st time makan & mencekodok / menjemput guna jagung ungu.
Jagung warna ni tak semanis jagung kuning yang biasa kita makan. But still, enak juga bila dibuat kuih. Saranan saya, jika guna jagung ungu ni, lebihkan sedikit cili merah & tambahkan sedikit garam. InsyaAllah sedap.
Bahan:
1 tongkol jagung diambil buahnya (guna pisau)
1 tangki cili merah dihiris
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 biji telur
3 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil garam
1/4 baking powder
2 1/2 cawan air (jika adunan pekat, letak air sedikit demi sedikit untuk dapatkan adunan yang sederhana pekat)
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Masukkan jagung, cili, bawang dalam satu bekas. Gaul.
2. Masukkan pula tepung, garam, baking powder, telur & air. Gaul mesra. Tambah air jika adunan pekat atau tambah tepung sedikit jika adunan cair
3. Biarkan adunan mesra dalam 5 minit. Panaskan kuali & goreng sejemput demi sejemput sehingga garing. Angkat dan toskan. Siap
Happy cooking
1 tangki cili merah dihiris
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 biji telur
3 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil garam
1/4 baking powder
2 1/2 cawan air (jika adunan pekat, letak air sedikit demi sedikit untuk dapatkan adunan yang sederhana pekat)
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Masukkan jagung, cili, bawang dalam satu bekas. Gaul.
2. Masukkan pula tepung, garam, baking powder, telur & air. Gaul mesra. Tambah air jika adunan pekat atau tambah tepung sedikit jika adunan cair
3. Biarkan adunan mesra dalam 5 minit. Panaskan kuali & goreng sejemput demi sejemput sehingga garing. Angkat dan toskan. Siap
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan