Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Isnin, 21 Oktober 2013

Cinnamon Rolls yang lembut dan sedap


Alhamdulillah... berjaya juga saya buat roti cinnamon rolls ni.
Saya bukanlah seorang yang pandai memasak. Nak buat roti, tak pernah seumur hidup membuatnya kecuali buat pizza instant atau puding roti. Saya lebih suka buat masakan yang tidak memerlukan saya menguli roti atau yang sewaktu dengannya. I'm not a pro makanya tak nak lah membazirkan bahan.

Namun, dek kerana dah ditakdirkan makan cinnamon rolls yang adik saya buat masa cuti Hari Raya Aidil Adha hari tu, maka, akhirnya saya terjebak dalam aktiviti menguli tepung ni. Itupun sebab dah teringin sangat nak makan dan for sure kat Nilai takde orang jual cinnamon rolls. Saya godek-godek le You Tube dan akhirnya terjumpalah resipi yang akan-akan macam my sister buat. Jom saya kongsikan resipinya.

Bahan-bahan:
1. 1 paket kecil yis
2. Tepung serbaguna / Tepung gandum (beli yg pek 1kg tu. Saya sarankan guna tepung faizah kerana ia kurang bahan peluntur)
3. 200gm mentega (tak kisah apa brand pun tapi kalau nak ok, amik yang ada ala2 macam salted skit)
4. 1 cawan susu. (Saya guna susu jenama Anchor)
5. Gula perang
6. Serbuk kayu manis
7. Air
8. Garam
9. Gula kastor
10. 2 biji telur
11. Sedikit minyak sayuran / masak. Untuk diratakan di dalam dulang pembakar.
12. 2 buah dulang pembakar.

Penyediaan:
1. Masukkan 1 cawan susu ke dalam periuk kecil. Masak sehingga kelihatan buih-buih kecil. Kemudian masukkan 1/2 dari mentega. Dalam 200gm. Kacau sehingga mentega cair.
2. Letak 1/2 cawan air ke dalam bahan tadi dan kacau sehingga sedikit menggelegak. Padamkan api dan biarkan ia sejuk sedikit.
3. Untuk menguli, sediakan mangkuk besar. Campurkan di dalam bekas 1 paket yis, 2 cawan tepung serbaguna/gandum, 1 cawan gula kastor, 1 sudu teh besar garam dan 2 biji telur. Gaul bahan-bahan tadi agar ia mesra. Kemudian curah sedikit demi sedikit bahan campuran susu dan mentega ke dalam adunan tepung. Curah sehingga habis campuran susu dan mentega tersebut.
4. Tambah sedikit demi sedikit tepung bila adunan masih cair. Tambah tepung dan uli sehinggalah ia agak kental. Jika sudah tidak boleh diuli di dalam mangkuk, letakkan adunan tepung tadi di atas papan atau meja yang sudah ditaburkan dengan sedikit tepung (taburan tepung ini untuk pastikan adunan tidak melekat di atas papan dan mudah diuli). Uli sehingga ia lembut dan tidak melekat sangat di tangan.
5. Kemudian, bulatkan adunan tersebut dan bahagikan adunan kepada dua. Untuk 2 dulang pembakar.
6. Dalam bekas lain, sediakan campuran 1 sudu teh besar serbuk kayu manis dan juga 2 cawan gula perang. Gaul agar ianya bercampur. Letak ke tepi dahulu.
7. Ambil satu adunan dan mula leperkan adunan menggunakan rolling pin. Leperkan sehingga 0.5cm atau jangan nipis dan tebal sangat. Sedang-sedang aje.
8. Setelah itu, sapukan mentega di atas adunan tepung yang leper tadi. Ratakan. Selepas itu, ratakan campuran gula dan serbuk kayu manis tadi di atasnya. Pastikan anda tidak rata ke seluruh permukaan. Tinggalkan bahagian tepi setiap sudut. Ia bagi memudahkan proses anda ketika menggulung dan memotongnya.
9. Untuk menggulungnya, mulakan pada bahagian yang lebar. Gulung perlahan-lahan sehingga hampir ke hujung. Di bahagian hujung akhir nanti, sapukan sedikit air sebagai gam pada adunan gulungan tersebut. Setelah itu, gulung sehingga akhir.
10. Sapukan minyak ke dalam dulang pembakar. Sapu rata ke setiap bahagian.
11. Kemudian anda potong gulungan tersebut sebesar ibu jari anda. Dan potongan tersebut disusun ke dalam dulang pembakar. Setelah penuh diisi, tutup dulang tersebut dengan plastik atau kain lembab dan biarkan ia 1-2 jam untuk kembang. Kalau nak masak esok, boleh aje simpan dalam peti ais sehingga sehari semalam.
12. Setelah kembang dalam 2 jam, bakar adunan roti tersebut ke dalam ketuhar antara 170C - 190c. Bakar lebih kurang 20-25 minit atau apabila cinnamon rolls sudah keperangan permukaannya.
13. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk seketika. Potong roti cinnamon rolls tersebut mengikut petak-petak yang ada padanya. Dan... jom makannnnn...

Rupa cinnamon rolls masa mula-mula masuk dalam dulang...

Rupa cinnamon rolls after 2 hours selepas dia kembang dan montel. :)

Oh ya, jika anda ingin buat krim di atas roti cinnamon tersebut, boleh aje cari di you tube ya. Bukan apa, sesetengah orang tua tak tahan manis, itu yang saya tak buat tu. :)

HAPPY COOKING

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...