Godek punyer godek internet, akhirnya dapat gak resipinya...
Bahan-bahan untuk buat butter prawn atau udang bermentega:
1 kg udang besar/udang galah atau udang harimau-belah belakangnya jgn putus
1 sd teh garam
1 kg minyak untuk menggoreng
250 gm mentega tawar (unsalted butter)
6 pelepah daun kari (daun shj)
5 ulas bawang putih (cincang)
6 biji cili api (cincang) -kalau nak pedas boleh tambah lagi
8 biji kuning telur
250ml susu cair penuh krim
½ sd teh serbuk perasa
1 sd teh garam
1 sd teh sos ikan
¼ sd teh serbuk pati ayam
¼ sd teh serbuk pati ayam
1 sd besar gula
Cara-cara memasaknya:
1. Perap udang yang telah dibersihkan dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Toskan.
2. Pukul bersama kuning telur, dan susu bersama serbuk pati ayam hingga kembang.
3. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan.
4. Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar.
5. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa.
6. Kacau hingga bersarang dan garing.
7. Tuang ke tapis dan biarkan mentega sejat sebentar.
8. Alihkan ke pinggan dan hidangkan.
Moga-moga rasanya okeylah masa berbuka puasa nanti. Abah mertua saya dah kata macam sedap aje rupanya. ish ish ish... tergoda makcik dibuatnya...
waaaaaaaaaaa fish cayalahhhhhhh.. jelesnya ...nanti aku cuba.
BalasPadam