![]() |
Inti haemul pajeon. Bahannya mudah dapat. |
Penyediaan:
1. Dalam satu mangkuk, masukkan udang, sotong, secubit garam dan lada hitam. Kacau dan ketepikan. Potong daun bawang ikut saiz kuali leper yang ingin digunakan. Saya haritu kerat 3.
2. Dalam mangkuk lain, masukkan tepung gandum, tepung ubi kentang, secubit garam dan air stok ikan bilis (nak guna air biasa pun boleh). Kacau adunan hingga mesra.
![]() |
Adunan tepung pajeon ni takdelah pekat sangat dan tidak terlalu cair. |
3. Panaskan kuali leper kita. Masukkan anggaran dalam 2 sudu besar minyak dahulu. Guna api sederhana. Setelah minyak panas, masukkan daun bawang yang dikerat tadi ke dalam mangkuk adunan tepung. Gaul mesra sebentar dan letakkan daun bawang bersalut ke dalam kuali. Susun elok-elok dan
sedikit rapat. Jika kuali anda besar, habiskan terus semua daun bawang tu, tapi jika kuali kecil, masak dua kali k.![]() |
Susun daun bawang seperti ini dahulu |
4. Masukkan pula udang dan sotong dalam adunan tepung tadi. Gaul sebentar dan letakkan atas daun bawang dalam kuali. Letakkan sedikit rata. Kemudian, baki adunan tepung tadi curahkan perlahan-lahan atas daun bawang dan makanan laut.
5. Kemudian, taburkan potongan cili merah ke atas pajeon.
6. Pecahkan telur dalam mangkuk kecil dan kocok telur tersebut. Kemudian, curahkan perlahan-lahan ke atas pajeon. Masa ni, kecilkan api. Biar ia masak perlahan-lahan. Anda boleh jenguk sikit keadaan bawah pajeon untuk pastikan ia masak menggunakan sudip leper.
7. Bila bahagian bawah sudah masak, terbalikkan pajeon untuk masak bahagian atasnya pula. Setelah terbalik, masukkan sedikit minyak masak dalam 2 sudu besar keliling pajeon yang diterbalikkan. Ini bagi memastikan adunan dan makanan laut masak dengan elok dan mudah diangkat bila selesai. Jika boleh, angkat sedikit bahagian tepi pajeon agar minyak dapat masuk ke bahagian tengah. Ini bagi mengelakkan ia melekat pada kuali bila diangkat (saya dah terkena. Masa ni tak perasan). Setelah pasti sekeliling haemul-pajeon dan masak, pindahkannya ke pinggan besar. Jika haemul-pajeon anda besar, potong kecil ikut saiz yang anda suka untuk nikmati. Haemul-pajeon ini enak dimakan panas-panas dan dicicah dengan sos 'home-made'nya atau makan begitu sahaja.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan