Assalammualaikum dan salam sejahtera. Air limau asam boi ni memang femes kalau kita makan kat kedai tomyam atau restoran Melayu. Air masam-masam manis ni memang menyegarkan bila dah sedut atau hirup sejuk-sejuk.
Dan, air ni pun ada nostalgianya dengan arwah ayah mertua. Pernah saya buat air ni tahun lepas dalam satu jug kecil. Siap aje, terus saya cakap ke abah, "Abah, fisyah ada buat air limau satu jug. Ada dalam fridge tu. Nanti amik ajelah." Dan udahnya, seharian dia dok ulang alik bukak tutup peti air. Dan esoknya, bila saya buka fridge, tengok-tengok dah kosong jug tu. Laa... suka rupanya air ni.
Ini saya kongsikan resipi air limau asam boi satu jug kecil. Anda bolehlah cuba buat untuk keluarga tersayang.
Bahan:4 biji asam boi
6 biji limau kasturi
5 sudu besar gula putih
1 cawan air panas
2 liter air sejuk / air biasa
1 mangkuk kecil kiub ais
Penyediaan:
1. Rendam asam boi dalam air panas dalam 3 minit. Kemudian, masukkan dalam air dan asam boi ke dalam jug. Masukkan pula gula. Kacau sehingga gula larut.
2. Masukkan pula perahan limau kasturi dan beberapa kulit limau yang diperah ke dalam jug. Masukkan pula air sejuk. Kacau hingga mesra dan masukkan pula air kiub. Kacau sekejap dan sedia untuk dinikmati air limau asam boi kita.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan