Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Ayam panggang kari & lemon. Mudah, murah, sedap.
Paling penting, sebelum salutkan rempah dengan ayam, ayam perlu dilap dengan tisu dapur (kitchen tissue) supaya minyak & rempah dapat tersalut elok pada ayam.
Bahan:
1 ekor ayam siap dipotong & dicuci
2 biji kentang dibelah dua
1 sudu kecil paprika
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil serbuk bawang putih
1 sudu kecil serbuk cayenne
1 sudu kecil rempah kari
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil paprika
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil serbuk bawang putih
1 sudu kecil serbuk cayenne
1 sudu kecil rempah kari
1 sudu kecil garam
1 sudu besar parutan kulit lemon
2 sudu besar minyak zaitun
Penyediaan:
1. Lap ayam dengan kitchen paper. Pastikan ayam tidak berair sangat. Panaskan oven pada suhu 210 darjah celcius.
2. Campurkan semua rempah & garam & kemudian sadurkan pada seluruh ayam dan kentang.
3. Masukkan ayam ke dalam oven. Bakar selama 25-30 minit atau warna kekuningan garing. Selepas itu, keluarkan ayam & biarkan ia sejuk seketika. Siap untuk dihidang.
2 sudu besar minyak zaitun
Penyediaan:
1. Lap ayam dengan kitchen paper. Pastikan ayam tidak berair sangat. Panaskan oven pada suhu 210 darjah celcius.
2. Campurkan semua rempah & garam & kemudian sadurkan pada seluruh ayam dan kentang.
3. Masukkan ayam ke dalam oven. Bakar selama 25-30 minit atau warna kekuningan garing. Selepas itu, keluarkan ayam & biarkan ia sejuk seketika. Siap untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan