Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Rabu, 19 Mei 2021

Kari Ikan Merah Yang Pekat, Likat, Memikat


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Ini pertama kali saya masak menu ni guna resipi @aziekitchen . Alhamdulillah menjadi & sedap. Rudy pun kata sedap. Lagi-lagi bila dah basuh tangan pun, tangan still bau kari. Macam mamak dah rasanya 😁

Ni saya sharekan resipinya. Hopefully anda punya pun menjadi juga 😋

Bahan utama:
1 ekor ikan merah dibelah dua
2 paket kecil rempah kari ikan
1 sudu besar serbuk cili
4 tangkai cili padi
1 sudu besar pes asam jawa
3 pelepah daun kari
1 sudu besar halba campur
3 cawan air
1 kotak kecil santan Kara
3/4 cawan minyak masak untuk menumis
7 batang bendi
2 biji tomato
2 biji cili hijaudipatahkan

Bahan tumbuk/hiris halus:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia


Penyediaan:
1. Panaskan minyak & kemudian tumis halba campur, cili padi potong & bahan tumbuk/hiris dengan api perlahan sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari, serbuk cili & daun kari. Kacau sentiasa supaya tidak hangit & sehingga naik bau, baru dimasukkan secawan air. Masak sehingga terbit minyak dan masukkan baki air. Biarkan mendidih dan reneh sehingga bahan tumis pecah minyak kali ke-2.
3. Masukkan santan. Kacau sentiasa hingga kuah kari mendidih & santan tidak pecah minyak (terpisah dari kuah).
4. Setelah mendidih, masukkan ikan, pes asam jawa, garam & gula. Biarkan mendidih & reneh sehingga kari masak. Masukkan pula kacang bendi, tomato & cili hijau yang dipatahkan. Masak sehingga bendi menjadi empuk. Masak dengan api perlahan. Setelah empuk, tutup api. Siap untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...