Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Tomyam Ayam & Cendawan makan dengan Kueh Tiaw


Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Dek kerana ramai ahli keluarga yang tak berapa sihat sekarang & saya juga mengejar masa bekerja, makanya, ini resipi mudah tomyam ayam dan cendawan untuk makan dengan kueh tiaw mahupun nasi. Pak mertua saya memang suka tomyam. Mampu aje dia makan tomyam tiga hari berturut-turut. 

Bahan:
4 keping bahagian isi ayam dipotong kecil
1 batang lobak merah dihiris serong
1/2 bunga kobis, dihiris besar
10-13 kuntum cendawan tiram
6 helai daun limau purut
3 batang serai, diketuk
8 biji cili padi
2 biji bawang besar, belah 4
1 inci lengkuas dihiris nipis
2 biji limau nipis, perah jusnya
1 pek kecil pes tomyam pilihan
1 kiub tomyam
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Bahan kisar halus:
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah
1 biji tomato (pilih masak ranum)

Penyediaan:
1. Panaskan 5 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar halus & serai hingga wangi. Masukkan air lebih kurang 1 liter. Kacau sebentar & biarkan mendidih. Masukkan pes tomyam, kiub tomyam & lengkuas. Masak sebentar & masukkan lobak merah serta ayam. Masak hingga lobak sedikit empuk (masak dalam 4-5 minit).
2. Masukkan daun limau purut, cili padi, bunga kobis, cendawan, & bawang besar. Kacau & masak hingga sayur lembut. Masuk sedikit gula & kacau rata.
3. Tuang jus limau nipis, kacau & akhir sekali masukkan gula & garam secukup rasa. Siap tomyam ayam dan cendawan menu mudah kita ni. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Pelengkap Kegembiraan: Jurnal Kesyukuran

Pelengkap Kegembiraan: Jurnal Kesyukuran
Singkirkan rasa sedih, kecewa dan prasangka kepada rasa bersyukur dan bahagia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...