Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Resipi masak lemak ketam cili api, untuk anda yang sukakan makanan laut. Menu ni ter'masak' gara-gara adik saya yang mengandung sedang mengidam. Apalagi, mama carilah di pasar. Alhamdulillah ada ketamnya.
Yang tak tahannya, bila masak dengan Masterchef Inon, memang betul2 jadi Sous Chef. "Selagi tak menggelegak banyak & berbuih, kau jangan berhenti kacau & letak ketam."
Ini resipi masak lemak ketam cili api dari mama & semua bahan saya sediakan kecuali ketam (dia dah cuci dulu)
Bahan:
4 ekor ketam dibelah dua & dicuci bersih
1 kotak santan / sebiji santan kelapa
30-35 tangkai cili padi hijau
3 inci kunyit hidup
1 helai daun kunyit
1 keping asam keping
2 cawan air
Garam secukup rasa
Penyediaan:
1. Kisar/tumbuk cili padi & kunyit hidup. Jika kisar, masukkan sukata air sekali dalam blender.
2. Masukkan dalam periuk / kuali. Masak guna api sederhana. Masukkan pula sekotak santan. Kacau sebentar & kemudian masukkan daun kunyit. Kacau kuah hingga mendidih betul.
3. Masukkan pula asam keping & 2 sudu kecil garam. Kacau lagi & kemudian masukkan pula ketam. Setelah kelihatan ketam makin masak, rasa kuahnya. Jika kurang garam, boleh tambah lagi. Kacau lagi & boleh tutup api. Siap gulai masak lemak ketam cili api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan